Hlavní obsah

Stodůlecké bruslení brzdí kameny naházené na zamrzlou plochu

Novinky, Vratislav Konečný

V letní sezoně jsou obě pražské vodní nádrže obsazeny rybáři, a úlovky jsou tu slušné. Jakmile udeří mrazy, může se začít bruslit. Horní nádrž má zcela hladkou plochu, takže se tu bruslí mnohem více než na spodním Nepomuckém rybníce.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Břehy Nepomuckého mají smůlu, že byly po regeneraci nádrže zpevněny kameny. Jejich značná část se již ocitla ve vodě, občas se najde i metač šutrů po vodním ptactvu.

Zamrzající hladina zase svádí děti i dospělé, zvláště otcové předvádějí dětem, jak zdatnými jsou vrhači. Jak to na ledě zazvoní, zaduní, zapraská. Přitom si neuvědomují, že perfektní zimní kluziště se tak stává nebezpečnou záležitostí. Najet na přimrzlý kámen může vést k docela nepříjemnému úrazu. Přesto se bruslí, klouže o sto šest.

Občas se na led vydají i čtvernožci, na Nepomuckém pod tubusem metra je část hladiny bez ledu, pár labutí s mládětem a několik desítek kachen se tu nechávají krmit. Stodůlky, i když je na sídlišti u stanice Luka zimní stadion, mají svou přírodní atrakci v Centrálním parku. Ten pozvolna mění tvář, stále více travnatých ploch ustupuje širokým dlážděným a asfaltovým cestám, které připomínají letištní ranveje. Opět učíme přírodu, aby se nám přizpůsobila, ne my jí, jak to bývalo.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám