Hlavní obsah

Stmelovací hasičský šestiboj již tuto sobotu

Novinky, Martin Tlustý

V sobotu 15. dubna po deváté ráno se pod kralupský most TGM opět sjedou zejména dobrovolní hasiči z Kralupska, aby již tradičně poměřili síly se svými kolegy.

Foto: Martin Tlustý

Bleskový průlez oknem trénují hasiči během života mnohokrát, často přítomní profíci tímto oknem zpravidla doslova prolétnou.

Článek

Letošní jaro se jedná již o sedmý ročník této stmelovací akce z oboru požárního sportu, který opakovaně pořádají kralupští dobrovolní hasiči, čili "dobráci".

Pod kralupský most TGM vždy přijíždí přibližně 10 až 15 týmů, povětšinou nechybějí ani zapálení profíci, ženy a občas i kolegové ze zahraničí.

Princip hasičského stmelovacího klání je vcelku jednoduchý. Povětšinou tříčlenný tým se musí na úplném začátku protáhnout trubkovou konstrukcí proloženou jak dřevěnými paletami, tak pneumatikami.

Již během průlezu konstrukcí s sebou hasiči - závodníci nesou prozatím stále ještě smotané hadice, tak rozdělovač.

Následuje napojení první hadice do hasičské cisterny, za pomoci rozdělovače se co nejrychleji napojí další dvě a za pomoci proudnice se proudem tlakové vody před sebou aktéři pokoušejí více či méně úspěšně popohánět plastové barely až za vyznačenou hranici.

Dále následuje prolezení nebo často i rychlé proskočení maketou okna a vzápětí se pokračuje více či méně krkolomným popovezením kolegy či kolegyně na stavebním kolečku.

Úplně ke konci na každého požárního sportovce čeká povinná konzumace půl litru mléka z kelímku. Čas přestává běžet až v okamžiku, kdy poslední člen týmu odloží svůj kelímek na stůl.

Cizí nešikovnost potěší, a tak nejvíce jsou vtipnými poznámkami počastováni borci, kterým se po kvapném napojení hadic k rozdělovači tyto po natlakování rozpojí a nejeden člen soutěžícího týmu pak chtě nechtě okusí velmi důkladnou sprchu.

Stmelovací cvičení dobrovolných hasičů jsou u těchto zpravidla velmi oblíbená, protože v případě aktivace dobrovolných jednotek u velkých požárů nebo i zásahů po povodních apod. narazí hasiči po příjezdu na místo zásahu na své již dobře známé kolegy, se kterými se na místě již nebudou muset zbytečně složitě domlouvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám