Hlavní obsah

Stážistky Evropské dobrovolné služby hostovaly na Gymnáziu a ZŠ Komenského v Hustopečích

Novinky, Věra Komoňová, Mgr.

Spolupráce Střediska volného času Lužánky Brno a taneční skupiny Danceversity Hustopeče vyvrcholila zajímavým hostováním studentek - dobrovolnic - Camille Gouvine z Francie a Danielou Pimentel z Portugalska v Hustopečích. Mohli se s nimi seznámit studenti Gymnázia T. G. Masaryka i žáci ZŠ Komenského.

Foto: Věra Hudečková

Camille Gouvine a Daniela Pimentel

Článek

Evropská dobrovolná služba je vzdělávací program pro mladé lidi ve věku 18 - 30 let, v rámci které mohou vyjet do jakékoliv země v Evropě a přilehlých oblastech na 2 až 12 měsíců a pracovat jako dobrovolníci ve vybrané organizaci.

Většinou jde o střediska volného času, školky, školy, neziskové a ekologicky zaměřené organizace. Vzhledem k tomu, že jde o dobrovolnickou práci, dobrovolníci nemají za tuto činnost plat, ale jejich pobyt a s ním spojené náklady jsou hrazené z grantu poskytovaného Evropskou unií, podobně jako v programu Erasmus+. Tak je tomu i v případě dvou dobrovolnic, které jsme do Hustopečí pozvali v rámci evropské spolupráce a projektů Spolku dětí a mládeže Duhový svět Hustopeče.

Děvčata v Hustopečích strávila necelý týden od 25. do 30. března. Portugalka Daniela Pimentel byla ubytovaná u studentky 1. ročníku Simony Žváčkové ve Starovicích. Je jí 29 let, je vystudovaná archeoložka, ale v Portugalsku je dlouhodobě členkou organizace, která pracuje s dětmi, s komunitou.

V Brně působí v cirkuse Legrando, který spadá právě pod Lužánky. Jinak je nadšenou a velice schopnou tanečnicí, zvládala výborně angolskou Kizombu, ale dokázala zatancovat cokoliv. V taneční skupině Danceversity  a Move Around měla hodiny Afro housu. Všichni tanečníci byli moc spokojeni. Na Gymnáziu přednášela o Evropské dobrovolné službě, o svém životě, studiu, o své rodině i zemi. Obohatila tady hodiny angličtiny, dějepisu i tělesné výchovy. Na ZŠ Komenského se potom představila v hodinách angličtiny  a výtvarné výchovy. 

Druhá dobrovolnice - Francouzka Camille Gouvine, 26 let, našla zázemí v rodinách Alžběty Mackové a Jany Dufkové z 2. A v Hustopečích. Studuje kulturu a historii, je sportovně založená - dělá taekwondo a trochu box. Hrála basketball, žongluje, ráda běhá a chodí do přírody. Baví jí výtvarné a rukodělné aktivity, fotografování a práce s videem. V gymnáziu hostovala hlavně v hodinách francouzštiny u p. učitelky Dariny Honsové, potom v hodinách dějepisu a angličtiny. Stejně jako Daniela představila sama sebe, svou práci, studium, zemi i EDS v hodinách na ZŠ Komenského Hustopeče.

Odpoledne připravovali pro děvčata program členové TS Danceversity a jejich rodiče. Děkujeme zejména Věře Hudečkové, která vzala děvčata na výlet do Lednice, Valtic a na Mikulovsko. S námi projely holky Břeclav a prohlédly si Mušovská jezera a Pálavu. Poslední dopolední sobotní výlet strávili všichni vycházkou do mandloňových sadů a na rozhlednu.

Děvčata byla úžasná, děkujeme SVČ Lužánky a hlavně slečně Míši Růženecké za zprostředkování této spolupráce a všem zúčastněným, kteří se na pobytu, výletech i výuce s dobrovolnicemi jakkoli podíleli. Děvčata naši práci ocenila, v Hustopečích se jim dle jejich slov moc líbilo a i rodiny, ve kterých byly holky ubytované, byly úžasné a velikou měrou přispěly k úspěchu celé nezapomenutelné akce.

Těšíme se proto ještě na jeden týden pobytu, který se uskuteční pravděpodobně v červnu 2019. 

Reklama

Výběr článků

Načítám