Hlavní obsah

Staročeské roráty pro renesanční zvony v Přepychách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel sv. Prokopa v Přepychách rozezní v sobotu 1. prosince staročeské roráty v podání barytonisty Jakuba Hrubého, člena opery Národního divadla, s nímž dále vystoupí varhaník Přemysl Kšica a hobojista Jan Thuri.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Kostel sv. Prokopa v Přepychách rozezní v sobotu 1. prosince staročeské roráty v podání barytonisty Jakuba Hrubého, člena opery Národního divadla.

Článek

Koncert je předposlední hudební akcí z letošního benefičního cyklu a jeho výtěžek půjde podle informace starostky Zdeňky Seidelové na dofinancování projektu záchrany dvou vzácných renesančních zvonů v tomto svatostánku.

Připomeňme, že roráty představují specifickou podobu ranní mariánské mše v době adventu, doprovázené liturgickými zpěvy, které nemají v evropské kultuře obdobu. Hudební příznivci tedy budou mít vzácnou příležitost vychutnat si takové skladby v předvečer první adventní neděle.

Program:

J. Strejc – L. Sluka: Staročeské roráty po zpěv, hoboj a varhany

(Mnozí spravedliví * Vládce světa * Panno blahoslavená *Chvalme Boha vesele * Vítej, milý Jezu Kriste * Radostné děťátko * Ty jsi, Kriste, Boží syn * Z milosti tak hojné)

J. Pachelbel: Ciacona in f                           

A. Marcello: Koncert pro hoboj d moll (Adagio - Presto)

J. J. Ryba: Z růže vzkvetla lilie a Ave Maria

J. S. Bach: Nun komm, der Heiden Heiland (BWV 659)

T. Albinoni: Adagio g moll

A. Dvořák: Largo Vlasti má, milená

P. Kšica: Improvizace na adventní téma

F. X. Thuri: Ekloga matutina

Koncert začíná v 18 hodin, vstupné je dobrovolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám