Hlavní obsah

Stanislavu Juránkovi poděkovali krajané z Rumunska

Novinky, Marek Venuta

Ve čtvrtek 4. srpna navštívili Senát Parlamentu ČR zástupci Demokratického svazu Slováků a Čechů v Rumunsku. Delegaci vedl rumunský poslanec Miroslav Adrian Merka. Nad akcí převzal patronát bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

Foto: archiv

Banátské panenky

Článek

Poslanec Merka přijel poděkovat senátorovi Juránkovi za jeho pomoc, když ještě jako hejtman Jihomoravského kraje pomohl dotací jeden milion korun opravit domov pro sociální služby krajanům žijícím v Rumunsku ve městě Svatá Helena.

Po krátké prohlídce historických prostor Senátu se uskutečnilo setkání s předsedou Senátorského klubu KDU-ČSL senátorem Václavem Koukalem a místopředsedou KDU-ČSL senátorem Petrem Šilarem. Po diskusi v přátelském duchu si delegace vyměnily dary, mezi nimiž speciálně vynikl dar pro senátora Juránka, a to šedesáticentimetrová panenka v rumunském kroji.

Rumunsko je jednou ze zemí, jejíž obyvatelé na své české či častěji slovenské kořeny nezapomínají. A proto rumunská strana takto ocenila Juránkův počin.

Rumunský Banát

Do Banátu Češi přišli už za Rakousko-Uherska, a to po roce 1823. Tehdy jim maďarský podnikatel Magyárly sliboval práci v lese, daňové úlevy a tudíž i lepší živobytí.

Stovky rodin především z Plzeňska, okolí Prahy a Kladna se proto vydaly na vorech po Dunaji do neobydlené pohraniční oblasti. Nejprve založily vesnici Svatá Elizabeta a Svatá Helena. Později přibylo Rovensko, Šumice, Bígr, Gerník a Eibentál.

Ostrůvky české svébytnosti se však stále zmenšují. Mladí lidé především z ekonomických důvodů Banát opouštějí a odcházejí zpět do původní vlasti. V současné době jich v Banátu žijí necelé dva tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám