Hlavní obsah

Standing ovation pro Richarda III. v Klicperově divadle v Hradci Králové

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když zhruba v roce 1592 dopsal William Shakespeare svoji historickou hru Richard III., nebyla mezi rolemi žádná žába ani žádný pták. Uplynulo 420 let a vše je jinak.

Foto: Patrik Borecký

Pavlína Štorková, vzadu Filip Richtemoc a Tomáš Lněnička

Článek

Na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové (http://www.klicperovodivadlo.cz/) se v režii Davida Drábka odehrává shakespearovské drama z období války růží, z něhož po radikální režisérově úpravě vznikl, jak je uvedeno v tiskové zprávě, „kabaret o bezmoci mocných“, ale příběh Richarda III. v něm přesto zůstal.

Celý děj tohoto příběhu o lidské touze po moci, která se - stejně tehdy jako nyní - nezastaví vůbec při ničím, glosuje z úrovně jeviště mohutná obtloustlá žába, za níž si lze lehce představit typického českého maloměšťáka, a typově i pozičně protikladný pták pohlížející na vše s povýšeným nadhledem ze svého hnízda.

A mezitím na sebe strhává pozornost neforemný skrček a padouch dychtící po moci, který vzbuzuje odpor, a dělá mu to ke všemu ještě radost – Richard III., v podání skvělé Pavlíny Štorkové. Režisér David Drábek si byl zřejmě naprosto jist, že právě ona bude tím nejlepším Richardem III., když uvedl: „Je talentovaná, poněkud šílená, naprosto profesionální a odvážná.“ Její výkon vyvolává smích a hrůzu zároveň, neboť její Richard III. téměř dokonale připomíná mocné naší doby.

Divák záhy pochopí, že je součástí večera plného protikladů a paradoxů, skvělých hereckých výkonů, neobvyklých situací i nápadů, a začne hltat vše, co mu děj nabízí - vousaté herce v ženských rolích, tanec dvou zamilovaných koní, zvuky meče kata, stejně jako krvavé epizody vrcholící krví řinoucí se okapem na zdi Toweru. Zcela zvláštní kapitolou je pět „andělů“ z Českého chlapeckého sboru, kteří zpívají skladby Eltona Johna nebo Beatles  v gregoriánských verzích. Hlediště ani nedutá během Somewhere Over The Rainbow zpívané jemným dívčím hlasem jako ukolébavka během vraždy malého prince. A kdo je majitelem toho hlasu? Drsný Richard III. alias Pavlína Štorková.

Tento silný příběh a jeho zpracování musí nutně vyvolat spoustu diskusí, ale pokud se i vy ztotožňujete s mottem „Změna je život“, nenechte si představení ujít. Ze závěrečného výstupu Richmonda lze totiž lehce pochopit, že změna je dobrá nejen na divadelních prknech, ale také všude kolem nás. Přímým zásahem svědomí těch, co dnes vyvolávají blbou náladu, jsou už pouhá tři slova vyňatá z jeho výzvy, která mohou být pro někoho možná kýčem, pro jiného zbytečným moralizováním, tři slova působící jako čistý zásah do středu terče: RAKEV NEMÁ KAPSY – jak trefné!

Inscenace Richard III. měla premiéru na hlavní scéně Klicperova divadla 20. října 2012 a sklidila obrovské ovace i obdivnou kritiku. A že se ovace stanou pevnou součástí hradeckého Richarda III., dokázala i středa 21. listopadu, kdy tomu nebylo jinak.

Reklama

Výběr článků

Načítám