Hlavní obsah

Stalaktitová brčka Bambusového lesa v Kateřinské jeskyni jsou světovým unikátem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozsáhlé podzemí Moravského krasu, ne zcela probádané, je pohádkovým světem, plným nádherných přírodních útvarů, které ohromí každého návštěvníka. Mohutné vápencové vrstvy, které se utvářely před desítkami miliónů let ze schránek drobných živočichů, se za pomocí vody přetvořily v neobyčejné jevy.

Foto: Vratislav Konečný

Bambusový les

Článek

Nejkrásnější krasová výzdoba

Kateřinská jeskyně u Skalního Mlýna je jednou z přístupných prostor Moravského krasu, její krápníková výzdoba je opravdu dechberoucí. Právem je považována za nejkrásnější podzemní prostor u nás.

Největším lákadlem jsou stalagmity (rostoucí zdola), stalagnáty (spojené krápníky), ale hlavně až čtyřmetrové jako brčko tenké stalaktity, krápníky shora rostoucí, kterých asi stovka tvoří útvar zvaný Bambusový les.

Brčka jsou světovým unikátem, jejích růst trval desítky až stovky tisíc let.

Řada krápníků vytvořila roztodivné tvary, záleží jen na fantazii, jeden je ale je pro Kateřinskou jeskyni naprosto charakteristický. Mohutná Čarodějnice, která se opírá o hůlku, tu dostala do „ruky“ jako doplněk, aby byla iluze dokonalá.

Voda tvořitelka i bořitelka 

Jeskyni dlouhou asi kilometr vytvořila podzemní řeka, která později poklesla a zamířila k Punkvě. Řícení hornin napomohlo dalšímu rozšiřování prostor. Fantastický je Hlavní dóm, obří kaverna dlouhá 97 metrů, vysoká 20 a široká 44 metry. Je bez výzdoby, ale má nádhernou akustiku, která se občas využívá při koncertech.

Abyste si udělali představu, jak se zde zvuk nese, srazí vás do kolen Cohenův nesmrtelný hit Hallelujah. Je to emocionální bouře v potemnělé prostoře, zážitek je naprosto jedinečný. I další melodie jsou krásné, tady vynikne jakákoli hudba.

O pastýřce Kateřině a její ovečce

Kateřinská jeskyně byla známa od pradávna, v její vstupní části se našly fragmenty pazourkových a kostěných nástrojů. Jako ostatní jeskyně v oblasti obýval ji pravěký člověk. Zřejmě tu měl dostatek potravy a jeskyně skýtaly dobré útočiště.

Vstup do Nové jeskyně odkryly výkopy v roce 1909, další rok ji zpřístupnili veřejnosti. Jeskyně se jmenuje po pasačce ovcí Kateřině, které se do skály zaběhla ovečka. Při hledání zvířete zemřela, její jméno žije v pojmenování přírodního výtvoru.

Při přístupu k jeskyni leží Dům Moravského krasu, výborně vytvořené edukační středisko, součástí je 3D kino s filmy vztahujícími se k oblasti.

Ve Skalním Mlýně, u něhož jeskyně leží, najdete několik občerstvovacích zařízení a také infocentrum.

Do Kateřinské jeskyně nemusíte mít na rozdíl od Punkevních jeskyní rezervaci. Bez té se na ponornou řeku nedostanete, v sezóně je beznadějně vyprodáno. Zájem je i ze zahraničí, část turistů přijíždí z Polska, ti tu mohou platit svou měnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám