Hlavní obsah

Speciálně cvičení psi pomáhají v těžkých životních chvílích

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canisterapie, jedna z metod zoorehabilitace a zooterapie, je známá a účinná metoda využívající speciálně cvičených psů při pomoci lidem. V sobotu 11. června uspořádaly spolek Alternace a Pes partner, z. s. v Čáslavi seminář o canisterapii spojený s testováním psů.

Foto: archiv PČR
Článek

Canisterapie, jedna z metod zoorehabilitace a zooterapie, je známá a účinná metoda využívající speciálně cvičených psů při pomoci lidem.

Cílovou skupinou mohou být například senioři, lidé zotavující se po těžkých chorobách či úrazech, lidé s psychickými problémy, lidé s mentálním postižením, lidé v krizových situacích, ale třeba i zdravé děti. Otestovaní psi se uplatňují tam, kde kladné interakce se psem mohou mít pozitivní vliv na zdraví a psychiku lidí.

Velmi úspěšně se terapeutičtí psi zapojují v edukačních programech pro děti s poruchami učení nebo při resocializačních programech, které se zabývají například kriminalitou mládeže.

Dobře zvládnutí psi

Účastníci semináře získali důležité informace o specifikách jednotlivých skupin klientů, o tom, jak s nimi pracovat a jaké dodržovat zásady, aby jejich pes nebyl prací pro potřebné osoby přetížen. Velký zájem vzbudila i přednáška o pozitivním posilování a jeho uplatnění v canisterapii a legislativní minimum.

Při testech museli účastníci dokázat, že mají psy ovladatelné při kontaktu s jinými zvířaty, nechají se cizí osobou omezit v pohybu nebo vydrží v lidu ležet u osoby na lůžku. Při akci byl přítomen i roční pomocník Davídek, který pomáhal s testováním psů. Ačkoliv kvůli jeho bezpečnosti nesmělo dojít k přímému kontaktu se psy, velmi důkladně prověřil toleranci testovaných psů k malým dětem. Testování bylo vyčerpávající, že byli unaveni nejen psi.

Budou vyučovat canisterapii

Střední zemědělská škola v Čáslavi, která pro akci poskytla prostory a má s terapií zkušenosti, otvírá i nový studijní obor Sociální činnost, v němž se budou zooterapie a zoorehabilitace vyučovat.

Mezi osmi úspěšnými absolventy semináře a testování byly i tři studentky Střední zemědělské školy v Čáslavi, které se svými psy mohou začít budovat svou kariéru v canisterapii. Další akce by měla proběhnout na podzim.

Další informace: www.szescaslav.cz, pes-partner.cz, os-alternace.webnode.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám