Hlavní obsah

Sovinec v sobotu otevře bránu, dovnitř pustí i velikonoční vejce na vandru

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat zimy do Jeseníků i podhůří nijak neohrozí první jarní otevření bran hradu Sovinec na Rýmařovsku. Stačí se trochu přiobléct a pak si na nádvoří dopřát třeba teplou medovinu nebo čaj. Návštěvníky čeká velikonoční program Jak šlo vejce na vandr.

Foto: Alena Kiedroňová

Velikonoční víkend bude zřejmě i na hradě Sovinci chladný, ale stačí více se přiobléci a pak se třeba u stánkařů ohřát teplým nápojem.

Článek

Už v sobotu 4. dubna ráno odemkne kastelánka hradu Sovince těžkou bránu a dovnitř pustí návštěvníky a snad i jaro. Zahájení návštěvnické sezóny tady bude věrno starodávným řemeslům, ukázce dovedností lidových tvůrců a samo sebou křesťanským svátkům Velikonoc.

Folklórní pásmo tradic nazvané Od masopustu do Velikonoc představí trošku pozapomenuté zvyky našich předků a bude jen dobře, když sem přivedete také své děti a vnoučata.

Pro ty nebudou chybět pohádky a muzicírování Zatoulaná písnička. Představí se klaun a kejklíř, finalista Talentmánie Oldřich Půpa Hurych s programem Hurá na motýla. Vyhledávaná vystoupení skupin historického šermu na Sovinci v úvodním programu sezóny obstará skvělá parta Memento mori svým pořadem Posel míru.

Hrad Sovinec nabídne velikonoční program v prodlouženém víkendu včetně pondělí. Otevřeno bude od 9:10 do 18 hodin a můžete si projít hrad i s průvodcem. Komentované prohlídky budou každou půlhodinu už od půl desáté. Vystoupejte určitě také na vyhlídku hradní věže a rozhlédněte se po dřívějším sovineckém panství.

Komu nevyjde přijet na Sovinec první dubnový víkend a chtěl by zažít prohlídku i s programem, ten bude mít další příležitost už o dva týdny později. To šermíři, herci a kejklíři rozehrají 18. a 19. dubna na nádvořích hradu další parádní program Requiem za rytíře spojený s velkým drátenickým jarmarkem.

Program pro Sovinec připravuje správce hradu, Muzeum Bruntál, společně se sdružením Špinavci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám