Hlavní obsah

Souznění s Ensemble Taras

Novinky, Zuzana Rožková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou šestou sezónu otevřel Nadační fond na podporu vážné hudby koncertem JARNÍ SOUZNĚNÍ S ENSEMBLE TARAS v hudebním sále Konzervatoře Jana Deyla na pražské Malé Straně.

Foto: Petra Havránková

Ensemble Taras

Článek

Dešťová varování při předpovědi počasí se ve středu v podvečer nenaplnila. Návštěvníci prvního letošního koncertu nadačního fondu mohli před hudebním zážitkem podniknout příjemnou, sluncem prozářenou procházku půvabnými malostranskými uličkami a naladit se na „Jarní souznění s ENSEMBLE TARAS“.

V sále Konzervatoře Jana Deyla na Maltézském náměstí se od 19.00 hodin konal koncert klavírního kvarteta ENSEMBLE TARAS ve složení Radim Kresta - housle, Eva Karová-Krestová - viola, Václav Petr - violoncello a Václav Mácha - klavír. Během slavnostního podvečera k několika souzněním skutečně došlo.

Souznění první: cellista Václav Petr je bývalým stipendistou nadačního fondu a se svými kvartetními kolegy se koncem minulého týdne zúčastnil prestižní mezinárodní soutěže komorních souborů Salieri - Zinetti v italské Veroně. Do soutěže bylo přihlášených 49 souborů z celého světa, do užšího výběru jich postoupilo 31. Soubory hrají při soutěži nejprve pouze před porotou, jak trefně komentoval Radim Kresta, je to jakési „vystoupení pod lupou“. V náročné konkurenci získali naši umělci první místo, což je jistě výsledek jejich dokonalého souznění. Pro nadační fond se stalo velkou poctou, že báječný umělecký úspěch oslavili právě včerejším koncertem.

Souznění druhé: výběrem skladeb soubor ENESEMBLE TARAS docílil souznění s malostranskou atmosférou i s jarním obdobím. Brahmsův „Klavírní kvartet č. 3 c-moll op.60“ byl svým symfonickým rázem působivě temperamentní a „Klavírní kvartet a-moll op.1“ Josefa Suka mírně lyrický a příjemně osobitý.

Souznění třetí: hudebníci s sebou přivezli spoustu italské euforie a virtuózními výkony zcela ovládli sál konzervatoře. Není se tedy čemu divit, že došlo k výjimečnému souznění mezi hudebníky a publikem, které bylo celým koncertem okouzleno.

Umělcům prostřednictvím tohoto článku ještě jednou srdečně blahopřejeme k vítězství v Itálii, otevírají se jim dveře k dalším hudebním metám. Závěrečným souzněním koncertu ENSEMBLE TARAS se stalo dokonalé propojení se záměrem Nadačního fondu na podporu vážné hudby: přinášet prostřednictvím hudby svým příznivcům radost do života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám