Hlavní obsah

Soutěž Nejtvrdší hasič přežívá zná nového vítěze

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, požární stanice Ústí nad Orlicí a Hasičský sportovní klub Ústí nad Orlicí-Hylváty pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uspořádaly v sobotu 27. dubna na Andrlově chlumu 6. ročník soutěže Nejtvrdší hasič přežívá aneb Ohnivá rozhledna.

Foto: Stanislava Dvořáková

Plošina 35 metrů vysoké rozhledny byla cílem soutěže Nejtvrdší hasič přežívá - TFA.

Článek

Soutěž je zahrnuta do Českého poháru v disciplínách TFA - Toughest Firefighter Alive. Trať je stavena z těžkých úkolů, s kterými se hasič při záchraně životů, zdraví a majetku setkává a které jsou ověřením jeho fyzické zdatnosti.

Není výjimkou, že si závodník musí sáhnout tak zvaně na dno, aby dokázal dané úkoly v předepsané výstroji splnit. Jedná se o zásahový oblek a rukavice, přilbu, sportovní obuv a nasazený izolační dýchací přístroj. Tuto náročnost divákům demonstroval bez předchozího hasičského výcviku jako předskokan novinář Pardubického deníku Jiří Sejkora. Přes veškerou snahu transport figuríny se mu provést nepodařilo.

Celá soutěž se skládá z šesti disciplín, a to rozvinutí hadicového vedení na vzdálenost zhruba 50 metrů, provedení obouručním kladivem 80 úderů do konstrukce hammer boxu, transportování 80 kg těžké figuríny na vzdálenost 60 metrů, přenesení dvou 20 kg barelů na vzdálenost 30 metrů, překonání 2 metry vysoké bariéry a vyběhnutí 183 schodů do cíle na 35 metrovou plošinu rozhledny.

Letos se soutěže účastnili pouze muži. V kategorii A (18-34 let) 32 profesionálních (HZS) a 14 dobrovolných hasičů (JSDH), v kategorii B (35-44 let) 18 HZS a v kategorii C (45 a více) 3 HZS. Nejmladšímu soutěžícímu bylo 19 a nejstaršímu 60 let.

Pro mnohé soutěžící kategorie A byl závod premiérou, byla však i řada těch, kteří měli za sebou různé závody včetně vítězství. I příběh štěstěny se našel, kdy členové HZS Zábřeh v současné spleti objížděk kolem Ústí nad Orlicí třikrát zabloudili a nakonec, když jako první úspěch slavili, že dojeli do cíle, se přidal i druhý v podobě vítězství v kategorii C. Na soutěž se sjelo celkem 67 hasičských sborů z celé republiky včetne velkých měst Prahy či Brna, ale i vzdálených Chomutova či Děčína.

Po skončení soutěží, které prověřily zdatnost hasičů i přírodními podmínkami - chladnější ráno vystřídala krátká přeháňka, potom vysvitlo slunce doprovázené téměž letní teplotou - závěrečné vyhodnocení doprovázela bouřka.

V kategorii C zvítězil Vladimír Vysocký ze Zábřehu (4:32,14) před Josefem Vlkem ze Zlína a Jaromírem Barcuchem ze Šumperka.

V kategorii B se umístil první Michal Přecechtěl z Olomouce (3:26,58), druhý Daniel Kouřil z SŽDC Česká Třebová a třetí Josef Palát z Valašského Meziříčí.

V kategorii A (JSDH) byl první Ondřej Pokorný z Letohradu (3:40,99), druhý Jiří Štábl z Vranové Lhoty a třetí Jakub Šubrt z Ostřetína.

V kategorii A (HZS) se vítězem stal mistr světa TFA, Lukáš Novák z Ústí nad Orlicí v čase 2:54,48, druhý byl Radek Kladiva z Benešova (3:11,02), třetí Lukáš Houdek z Jihočeského kraje (3:17,00). Čtvrtý byl Jiří Mikulecký z Ústí nad Orlicí (3:18,76). Celkem z ústecké HZS soutěžilo 7 závodníků, 5 v první desítce.

Reklama

Výběr článků

Načítám