Hlavní obsah

Soutěž frgálů ve Velkých Karlovicích vyhrál makový koláč od školní kuchařky

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makový frgál Mileny Borošové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 2. října ve Velkých Karlovicích na závěr tradičního Karlovského gastrofestivalu. Porotci letos hodnotili 57 koláčů různých náplní.

Foto: Jan Salač

V soutěži se sešlo šest desítek frgálů různých příchutí. Podle poroty byly nejlepší makové.

Článek

„Nejvíc frgálů bylo tvarohových, letos téměř polovina, dále hruškových, makových a ořechových. Zajímavostí byl frgál ze švestek a takzvané zavíjané frgály – koláče potažené shora ještě vrstvou těsta. Přes převahu tvarohu nakonec ve výsledném hodnocení dominovaly koláče makové, které obsadily tři z prvních pěti míst,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž pořádá.

Porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 cm, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu.

„Zvláště vzhled a tvar koláčů již mají pekařky vychytané, obtížně se hledají rozdíly. Rozhodující bývá až poměr těsta a náplně na řezu a pak samozřejmě chuť. Musím říct, že i když mám nejraději hruškové frgály, letos jsem si nejvíc pochutnal na makových,“ konstatoval Ladislav Frgal.

Vítězka Milena Borošová prozradila, že ačkoli žije v sousední obci Karolinka, soutěže frgálů se účastnila poprvé. „Peču dvacet let, ale jen pro rodinu, výhru jsem nečekala,“ svěřila se vítězka, která pracuje jako hlavní kuchařka v karolinské základní škole.

A v čem je tajemství úspěchu? „Mám vlastní recept, který jsem si během let různě upravovala a vylepšovala. Dobrý frgál je hodně o surovinách. Používám vlastní vajíčka a domácí mák od známých. Peču frgály různých náplní, ale nejčastěji makový, máme ho nejraději, tak to možná mám v ruce,“ svěřila se vítězka.

Soutěž o nejlepší frgál se konala na závěr víkendového Karlovského gastrofestivalu, který opět přilákal tisíce lidí. Nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 13 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezi nimiž se mohli návštěvníci svézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy. Nechyběl ani tradiční farmářský trh, frgálová manufaktura s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark a další doprovodné programy.

Velkému zájmu se opět těšily i degustace pro milovníky vysoké gastronomie, Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna hostujícího šéfkuchaře Ákose Sárköziho z maďarské resturace Borkonyha. Na nedělní kuchařské show se navíc představil i nový český michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.

„Pražské food festivaly už moc nemusím, ale tady to bylo opravdu skvělé. Líbilo se mi, že se program odehrává v přírodě a byli tu samí pohodoví lidé. Stihl jsem i něco z festivalu obejít a ochutnat, úžasní byli šneci od kuchařů hotelu Lanterna,“ rozplýval se Radek Kašpárek.

Jeho maďarský kolega Ákos Sárközi byl zaskočený návštěvností. „Nevěřil bych, kolik lidí tato akce přiláká. Je mi jasné, že je za tím spousta práce, a smekám, jak bylo vše parádně zorganizované,“ pochvaloval si Ákos Sárközi.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl třetí ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Jiří Krist z Ratíškovic s vepřovou klobásou.

Reklama

Výběr článků

Načítám