Hlavní obsah

Sochy Antonína Kroči mladšího jsou k vidění v galerii Mlejn v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V galerii Mlejn v Ostravě instaloval sochař Antonín Kroča mladší své Objekty, aby je prezentoval ve čtvrtek 10. ledna na své první samostatné sochařské výstavě.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Antonína Kroči ml. v galerii Mlejn v Ostravě. 10.1.2013

Článek

Vernisáž výstavy početným divákům v galerii Mlenj v Ostravě uvedl ve čtvrtek 10. ledna v 18 hodin kamarád Antonína Kroči ml. Jan Ureš. "Rád bych při této příležitosti pronesl pár veskrze pozitivních slov o výstavě. Tondu jsem poznal před čtyřmi léty zde v Mlejnu na koncertě o patro níže v hudebním bazaru. Zapůsobil na mě svoji bezprostředností a silou osobnosti," řekl v úvodu Jan Ureš.

"Tyto charakterové vlastnosti můžete najít i v jeho exponátech na výstavě. Jedná se o konstruované asambláže z předmětů odvržených lidmi jako nepotřebné, což jsou různé šrouby, obruče, táhla či pružiny, ale například i vyřazené housle s povolenými strunami, které dotváří zvláštní náladu expozice. V poslední době se Kroča mladší věnuje především portrétním bystám ze sádry. Celé dílo, což je velmi důležité, je silně podporováno realitou. Velkou přednost exponátů vnímám v naléhavosti a intenzitě, kterou působí na respondenta. I přes jasnou soudržnost, jakoby se žádná ze soch nechtěla smířit se svou konečnou podobou," ukončil svoji řeč Jan Ureš.

Pro jednatřicetiletého Kroču je tato výstava jeho první samostatnou soubornou výstavou. Již několikrát vystavoval se svým otcem malířem Antonínek Kročou st. Jeho studium je veskrze studiem života. Vyrůstal v uměleckém prostředí a tak své sochařské sklony cizeloval na základě příkladů, které vnímal v rodinném prostředí. Vytvořená díla jsou odrazem prožitých reálných životních zkušeností, které autor pak prezentuje svým uměleckým způsobem.

V portrétování skutečných lidí hledá, kromě podoby i vnitřní charakter portrétovaného. Výsledné dílo je pak především odrazem toho jako model vidí od sám. Je pak na portrétovaném jak výsledné dílo přijme.

Výstava Antonína Kroči ml. OBJEKTY bude k vidění v galerii Mlejn, kterou zájemci mohou najít na Nádražní ulici č. 138a v Ostravě, do 4. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám