Hlavní obsah

Sochařské práce studentů a pedagogů zaplní Galerii Kaple ve Valašském Meziříčí

Novinky, Vlasta Červenková

Valašskomeziříčská Galerie Kaple představí sochařské tendence Katedry sochařství a prostorové tvorby Fakulty výtvarných umění Akademie umění v Banské Bystrici.

Foto: foto archív Katedry sochařství a prostorové tvorby FVU AU BB

Ján Frančák - Prorok

Článek

Jedná se o výběr děl absolventů, současných studentů i pedagogů. Na výstavě budou návštěvníci mít možnost zhlédnout vybraná díla od třiadvaceti výtvarníků.

Slavnostní vernisáž se uskuteční ve středu 26. dubna v 18.00 hodin za přítomnosti všech autorů. Úvodní slovo pronese vedoucí katedry Mgr. art. Ivana Sláviková, ArtD. a vystoupí studenti s hudebně improvizační performance.  

Katedra sochařství a prostorové tvorby na Fakultě výtvarných umění Akademie umění v Banské Bystrici byla založená v roce 1997. Za dvacet let své existence prochází neustálým vývojem, tak aby umožnila svým posluchačům plnohodnotný umělecký rozvoj.

Socha na FVU vnímá současné transmediální přesahy a kromě klasického oboru sochařství se setkáváme i s nesochařskými médii. Často se jedná o fotografii, video či interaktivní instalace za využití netradičních sochařských materiálů. Katedra sochařství se odklání i od chápání sochy v jejích pragmaticko-utilitárních funkcích a vnímá ji jako prostředek k vyjádření postoje a reflexím nejrůznějších problémů jedince či společnosti. V tomto smyslu se upevňuje konceptuální, resp. postkonceptuální myšlení v materiálu, ale i v různé míře odmaterializované formy výpovědi.

V rámci katedry se lze setkat s pěti ateliéry. Jmenovitě se jedná o ateliér Socha a aplikované média pod vedením doc. Juraja Sapara, akad. soch., ateliér Mäkká plastika a ateliér Experimentálnej tvorby pod vedením prof. Miroslava Brooše, akad. mal., Ateliér figurálneho prejavu a Ateliér voľného figurálneho prejavu pod vedením doc. Petera Gáspára, akad. soch. a v neposlední řadě se zde nachází i přípravný Kontaktný ateliér pod vedením Mgr. art. Jozefa Suchoži, ArtD.  

Na výstavě Priestor v prostore představuje katedra díla absolventů, ale i současných studentů, které reflektují široký rozsah poloh současného slovenského sochařství. Jmenovitě vystavuje Dominik Britaňák, Jakub Cmarko, Dáša Ďurišová, Nikola Ferencová, Ján Frančák, Lucia Huňadyová, Róbert Chromý, Mário Kačmárik, Filip Pecha, Jakub Lipták, Nikola Liptáková, Michal Mažáry, Marianna Mlynarčíková, Juraj Schikor, Dominika Šímová a Matej Zavoďan.

Kvalita katedry je známá i svou akčností v prezentaci, kdy každoročně studenti vystavují po boku svých profesorů a na této výstavě tomu není jinak. Představí se zde i všichni výše zmiňovaní pedagogové katedry.

Výstava potrvá do 11. června a v rámci jednodenní akce Meziříčské muzejní noci, která se uskuteční 9. června, bude prezentace katedry na II. nádvoří zámku Žerotínů rozšířena o další objekty i 3D videomapping.

Reklama

Výběr článků

Načítám