Hlavní obsah

Smrtihlav v Ostravě, česká premiéra strhujícího dramatu s hudbou Vladimíra Franze

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zneklidňující drama uznávaného německého autora Martina Walsera řeší otázky viny, a to z pohledu minulostí zdánlivě nezatíženého teenagera. Vztah osmnáctiletého Rudy k otci po odhalení jeho nacistické minulosti kolísá mezi zatracením a pochopením. Premiéru hry Smrtihlav uvede Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě 2. února.

Foto: archiv NDM Ostrava

Hrdinové dramatu Smrtihlav v režii Petera Gábora.

Článek

Režisér Peter Gábor uvádí: "Vzpomínat na naši minulost a lovit v paměti věci, které se týkají naší identity, našeho původu a naší historie, je pro mě v životě momentálně také důležité. Walserův text je velmi napínavý, poetický, na druhé straně metaforický, autor rozvíjí tuto hru s velkou symbolikou, takže si myslím, že inscenace nebude jen o vypořádání se s pamětí národa v Německu, ale věřím, že by mohla komunikovat i v tom širším, obecnějším rozměru."

Dramaturgyně Klára Špičková dodala: "Inscenací Smrtihlav otevíráme volnou trilogii, která se vyjadřuje jak k zásadním regionálním, tak k evropským palčivým problémům, s nimiž je spjata naše nedávná minulost. Příští rok navazujeme na započatou linii hrou Davida Jařaba, která se dotýká osudů lidí z Hlučínska Dokud nás smrt…"

Hlavními motivy dramatu s hamletovskými motivy Smrtihlav jsou vzpomínky a paměť, a tomu odpovídá i hudba, kterou složil Vladimír Franz: "Hudba ke Smrtihlavovi bude komorní, bude to hudba, která v rovině určité nasládlosti a líbeznosti bude vytvářet takovou tu podivnou slupku, která vlastně nemá půdu pod nohama. To je princip a dramaturgický klíč k těmto věcem vůbec, že vesměs jakékoli neblahé záležitosti se maskují podobou kýče nebo něčeho velmi libého."

Maturant Ruda Goothein se z jednoho dopisu dozví o spoluvině svého otce na zločinech nacistů. Jeho postoj kolísá mezi láskou a úděsem, pochopením a odsouzením, zřejmě je to postoj samotného Walsera, obsahující dvojlomnost pohledu na generaci otců, jejich vinu a minulost. Ruda Goothein se vůči svému otci i vůči své lásce z dětství rozhodne zajít až do krajnosti. Přes sílu nastoleného tématu ovšem příběh nepostrádá ironický humor. Právě proto je hra Martina Walsera místy až groteskním thrillerem, který nepřestává překvapovat tím, kam se vyvíjí.

V hlavní roli diváci uvidí čerstvého držitele nominace na Cenu Thálie Igora Orozoviče: "Je to asi psychicky nejnáročnější role, s jakou jsem se kdy setkal. Ale zároveň jde o skvělý text a fascinující temné téma. A strašně si užíváme zkoušení s Peterem Gáborem, který se z nás výjimečně citlivě snaží dostat pravdivé a konkrétní herectví."

Česká premiéra hry Smrtihlav proběhne v sobotu 2. února v 18.30 hodin na scéně Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám