Hlavní obsah

Smažený sýr si v Jeseníkách už nedáte, přivábí vás místní speciality

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 15. června byl v Šumperku, bráně Jeseníků, slavnostně zahájen první gastronomický festival Chuť Jeseníků. Potrvá po celou turistickou sezónu. V 25 restauracích napříč Jeseníky nabídne místní speciality. Festivalu na "dobrou chuť" popřál i náměstek hejtmana Pavel Horák.

Foto: Petr Šoltés

Festival byl zahájen aperitivem - přípitkem likéru Praděd.

Článek

Pradědova pečená husa s jablky, masové knedlíčky v nudlovém těstě, zelný guláš, chuďasova jitrnice, šumperský perkelt - to je jen krátký výčet z laskomin, které mohou návštěvníci Jeseníků letos v létě ochutnat.

Stavba se zahajuje poklepáním na základní kámen, gastronomický festival Chuť Jeseníků byl zahájen aperitivem - přípitkem likérem Praděd a zapíchnutím vidliček do tradičních jídel Jeseníků, které pro hosty slavnostního odpoledne připravila šumperská restaurace Černý havran.

Mezi těmi, co přišli festivalu popřát hodně zdaru nechyběl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák, starosta Rýmařova Petr Klouda, místostarosta Šumperka Marek Zapletal či ředitel sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jan Závěšický. Přiťuknout na dobrou jesenickou chuť přišli i zástupci samotných restaurací, kteří shodně hlásili, že jejich zařízení jsou připravena a mají v nabídce nejméně jedno kompletní jesenické menu.

Podle organizátorů je cílem akce vrátit tradiční jídla Jeseníků na jídelní lístky restaurací, do domácností a dokonce i do školních jídelen.

Ochutnat tradiční jídla Jeseníků lze v horách pod Pradědem až do konce září. Kompletní festivalové informace najdou zájemci na www.chutjeseniku.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám