Hlavní obsah

Slováčtí herci v sobotu poprvé vběhnou do Lesa

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasickou ruskou komedii Les Alexandra Nikolajeviče Ostrovského uvede v sobotu 23. března v premiéře Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Režie se ujal Roman Groszmann. Hra vstoupí na uherskohradišťské jeviště potřetí v historii.

Foto: Marek Malůšek

Statkářku Gurmyžskou, kterou si v Národním divadle v Praze zahrála Iva Janžurová, ztvární ve Slováckém divadle Monika Horká.

Článek

„Patřím k těm, kteří, co se týče umění, ukazují směrem na východ – k Rusku. A nejen Dostojevskij, Bulgakov, Čechov atd., ale především ruská divadelní škola byla, a dodnes zůstává, mojí radikální inspirací. Doposud jsem nikdy žádnou ruskou klasiku neinscenoval. Až nyní – asi jsem dozrál té drzosti, že si na to troufám. Možná i proto, že jsem v Ostrovského Lesu objevil jedenáct zajímavých postav, každá je jiná, výrazná, a když na to seženete jedenáct dobrých herců, tak z toho může být dobré divadlo. Taky proto jsem na to tady kývl,” prozradil režisér Roman Groszmann, který s uherskohradišťskou scénou spolupracuje letos poprvé.

Hořkou komedii Les napsal Alexandr Nikolajevič Ostrovskij v roce 1871. Spolu s Bouří je komedie Les nejznámější a nejuváděnější hrou Ostrovského. Na domácí půdě dosáhla v nastudování ruského avantgardního režiséra V. E. Mejercholda z roku 1924 tisíc tři sta osmadvaceti repríz.

„Ve Slováckém divadle byl Ostrovskij inscenován celkem osmkrát. Konkrétně Les divadlo uvedlo dvakrát, a to v roce 1962 v režii Františka Čecha a v roce 1970 v režii Miloše Hynšta,” uvedla dramaturgyně novinky Iva Šulajová.

Slovácké divadlo uvede hru v novém překladu Aleny Morávkové. Výpravu vytvořil Michal Hejmovský a hudbu složil Richard Mlynář. 

V hlavní roli bohaté statkářky Gurmyžské se diváci mohou těšit na herečku Moniku Horkou, která po delší době dostala výraznou hereckou příležitost. 

„Gurmyžská má vlastnosti, které nejde omluvit. Prostě je nutné se s tím smířit, hraju záporáka! Na sympatie tam máme Axjušu, Terezku Hrabalovou, moji neteř. To je dokonalá klaďačka, které já jako správný zloun nepřeji,” uvedla herečka. „Je pro mě zajímavý proces hledání té paní a nevím si moc rady se ztotožněním se s ní. Ale k ruské dramatice mám kladný vztah,” doplnila Monika Horká.

V dalších rolích se představí Tereza Hrabalová, Štěpán Goiš, Zdeněk Trčálek, Vladimír Doskočil, Pavel Šupina, David Macháček, Tereza Novotná a Martin Vrtáče. Role oblastních herců Šťastlivce a Nešťastlivce ztvární Josef Kubáník a Jiří Hejcman. 

„S Jirkou vytváříme komickou dvojici už takových 18 let, a to proto že jsme spolu v jedné šatně, a ta je plná humoru,” řekl Josef Kubáník. „Je to velký úkol. Pan režisér nás totiž vyzývá k improvizacím, což někdy může velmi zafungovat, ale také to vyjít nemusí. Takže s Jirkou hledáme, zkoušíme, hecujeme se, domlouváme, vymýšlíme a tu a tam se, protože to vlastně budou takové malé forbíny jako z Osvobozeného divadla, oslovujeme pane Werichu a pane Voskovče. A hlavně čekáme na diváky, protože až s nimi poznáme, jak nám to jde,” dodal herec. 

„Pan Voskovec má pravdu. Zkoušet tyto prozatím forbínky před prázdným sálem je opravdu velká legrace. Reakce prázdných sedadel není úplně velká, spíše decentní, i když občas nějaké alespoň klapne, což bývá vždycky jeden z nás, aby tomu druhému udělal radost, že tam někdo sedí. Ale práce je to krásná. Opravdu," doplnil Jiří Hejcman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám