Hlavní obsah

Slovácko ukončí prázdniny rockem, burčákem, prací se slámou i vzpomínkou na svého generála

Novinky, Zdeněk Šmýd

Veselá neckyáda ve vodách Baťova kanálu, otevřené sklepy ve Veselí nad Moravou či ochutnávky bramborových specialit? Nebo vojenské ležení, rockový kemp a slaměná dílna? Lidi na Slovácku čeká pestrý víkend.

Foto: Zdeněk Šmýd

Vnorovská neckiáda bývá vždy hodně veselá.

Článek

Velmi neobyčejný bude poslední prázdninový víkend v jižní části Slovácka. Bude patřit dětem, ale i neotřelým akcím, mezi kterými se nejvíce od běžné bujaré zábavy liší workshop práce se slámou a oslavy 125 let od narození generála a ministra exilové vlády v Londýně Sergěje Jana Ingra.

Jako Oslavu dávných časů nazval Art mlýn v Bohuslavicích u Kyjova svou nedělní akci, při níž si zkusíte práce, které už dnes ovládá málokdo. Prověří vás mletí na kamenném mlýnku nebo slaměná dílna se studenty Mendelovy univerzity. Akce naplánovaná na celé odpoledne nabídne ale více aktivit, které vás vrátí o mnoho let nazpět.

Generála připomene vojenské odpoledne

To ostatně udělá o den dříve i oslava v nedalekém Vlkoši. Obec si pod vedením místního Military muzea vojenským ležením, výstavou, ale i soutěží pro děti připomene svého nejslavnějšího rodáka. Sergěj Jan Ingr byl velkým morálním vzorem jak v době II. světové války, kdy působil v exilu po boku Edvarda Beneše, tak i po ní.

Pozadu nezůstanou se svými programy ani přístavy Baťova kanálu. Například ten ve Vnorovech opět v sobotu uspořádá oblíbenou neckyádu, která je pravidelně velkou přehlídkou fantazie a tvořivosti. Je až neuvěřitelné, na čem všem lidé dokáží plout.

Z obrovské nabídky lze vzpomenout ještě burčákové posezení, při kterém se poslední srpnový den otevřou sklepy v Zarazicích, což je část Veselí nad Moravou. Za zmínku stojí i Rockový kemp v areálu hotařské boudy za Strážnicí, festival písničkářů v Čejči nazvaný Čejčský demižón nebo ochutnávky specialit vyrobených z brambor v Kostelci u Kyjova.

Reklama

Výběr článků

Načítám