Hlavní obsah

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvede na Malé scéně napínavou Oleannu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oleanna je název nové inscenace, kterou s herci Slováckého divadla Klárou Vojtkovou a Pavlem Hromádkou připravil režisér Michal Zetel. Premiéra proběhne v pondělí 29. října od 19 hodin na Malé scéně.

Foto: Petr Krejčí

Hlavní role mají Klára Vojtková a Pavel Hromádka.

Článek

A na co se mohou diváci těšit? „Američana Davida Mameta, autora světového formátu ověnčeného Pulitzerovou cenou i nominací na Oskara, zná širší veřejnost také jako filmového režiséra a scénáristu slavných filmů Vrtěti psem, Hannibal a dalších,“ uvedla dramaturgyně novinky uherskohradišťského divadla Iva Šulajová.

„Jeho hra Oleanna, kterou sám rovněž v roce 1994 natočil i jako filmový snímek, je brilantně napsaným psychologickým dialogem. Hlavními aktéry příběhu jsou neúspěšná studentka, usilující o opravu svých studijních výsledků, a úspěšný profesor, jemuž právě oznámili povýšení,“ přibližuje Iva Šulajová s tím, že napínavý rozhovor vede až k obvinění ze sexuálního obtěžování. Sílu příběhu umocňuje bezprostřední blízkost diváků.

Potvrzují to i sami herci. „U téhle inscenace budou diváci obzvlášť blízko. Jakékoli šustnutí herec vnímá. Může ho vyrušit nebo inspirovat. A taky herecký výraz je jiný. Skromnější, umírněnější, musí jít víc z nitra než z gesta, o to víc by měl ale v divákovi zarezonovat uvnitř,“ tvrdí Pavel Hromádka a dodává: „Je to výborná příležitost oprášit všechny ty nejjemnější smysly pro co nejlepší vnímání hereckého partnera i diváka, pro co nejpravdivější podání situací, tak, aby to pro nás všechny byl opravdu zážitek.“

Jeho kolegyně Klára Vojtková míní: „Intimní prostor Malé scény a předloha vyžadují civilní, až filmové herectví. Je to pro mě velká výzva. A snad mohu také prozradit, že i scéna bude netradičně situovaná, takže nám hercům nabídne nové možnosti, i překážky.“

Výprava je z dílny Ivana Vackeho, režisérem je Michal Zetel, jenž patří k výrazným osobnostem brněnského Buranteatru, se Slováckým divadlem spolupracuje poprvé.

Veřejnou generální zkoušku mohou diváci navštívit v neděli 28. října od 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám