Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede v premiéře aktuální novinku o emigrantech Zlatý drak

Novinky, Robert Rohál

Dva týdny po Novém roce představuje Slovácké divadlo svoji první letošní premiéru. Tým kolem režiséra Michala Zetela nastudoval inscenaci hry Zlatý drak Rolanda Schimmelpfenniga. Poprvé ji diváci uvidí v sobotu 16. ledna.

Foto: archiv Slovácké divadlo

Herec Zdeněk Trčálek, hvězda Slováckého divadla Uherské Hradiště.

Článek

Děj inscenace se točí okolo jednoho vytrženého zubu a asijského bistra, kde se krčí pět nelegálně zaměstnaných Číňanů. Inscenace tak díky tématu migrace získává na mimořádné aktuálnosti.

„Obecný pohled na život člověka "bez papírů" v cizí zemi je takřka hlavním motivem hry. Tématizuje se vykořenění, absence domova, a to nejen toho východního, který opouštějí migranti, ale i toho západního, jehož kontury se jeho vyspělým západním občanům začínají stále více rozmazávat,” říká dramaturgyně inscenace Iva Šulajová.

Úvahy o migraci oslovují i režiséra Michala Zetela. „Migrace je silným tématem už dlouho, akorát si toho nikdo nevšiml. Alespoň u nás. Ani já ne. A na té faktické imigraci je navíc vidět ještě mnohem podstatnější jev - imigrace vnitřní. Stahujeme se do sebe, a přestože zůstáváme doma a leckdy i se svými blízkými, stažením do sebe se jim vzdalujeme, citově i duchovně. A své sociální kořeny necháváme osiřelé vně našich myslí a srdcí,” domnívá se režisér.

Velké nároky kladou inscenátoři především na herce. „Ve hře je asi dvaadvacet postav, nás herců je pět. Já hraji dvě ženské postavy a tři mužské a snad i nějaký hmyz,” vyjmenovává Zdeněk Trčálek a dodává: „Zkoušení mě bavilo, ač tedy bylo velice komplikované, ale ve výsledku by to mělo vypadat jednoduše. A v tom by měla být krása, ne?”

Dalšími protagonisty, kteří na jevišti pro diváky připraví, jak sami tvrdí, jedno velké překvapení, budou Monika Horká, Kamila Zetelová, Tomáš Šulaj a Pavel Hromádka. Scénografkou inscenace je Jitka Fleislebr, hudbu složil Vojtěch Dlask, pohybovou spolupráci měl na starosti David Strnad.

Uvedením Zlatého draka Slovácké divadlo potvrzuje odvahu pouštět se i do těžších témat. Vyplácí se mu to jak u lety "vychovaného" publika, tak u divadelních recenzentů. Díky tomu se loni uherskohradišťská scéna zařadila mezi desítku nejlepších českých divadel.

Premiéra inscenace Zlatý drak proběhne v sobotu 16. ledna v 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám