Hlavní obsah

Sloužily megalitické chrámy na Maltě jako infocentrum pro mimozemšťany?

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Stojím na Maltě v praprapravěkém chrámu. Kdo a proč postavil obrovské balvany na skále uprostřed moře? V době, kdy Evropa byla neproniknutelným pralesem. Miniaturní maltské souostroví přitahuje většinou zcela jinými památkami, jsou okázalejší, působivější, a hlavně srozumitelné.

Foto: Vratislav Konečný

Hagar Qim postavili asi 3000 let před našim letopočtem, chrámy jsou stavěny ve velkém časovém rozmezí, stojí na ploše asi 40 krát 40 metrů

Článek

Středověké paláce a hradby mají dobře zmapovatelnou historii, o megalitických stavbách panují jen hypotézy. Kolik teorií se vztahuje ke stavbě egyptských pyramid? Přitom o africké civilizaci máme poměrně slušné znalosti. Kamenná města a chrámy staré „pouhých“ asi 5000 let na Maltě nedokážeme zcela jasně vysvětlit.

Nejnověji se prý jedná o obřadní chrámy. Proč ale na obětiště věnovala jakási neznámá civilizace tak značné úsilí, je mimo chápání. Vyšší kastu tvořilo jen pár vyvolených a divadlo pro ně by se odehrávalo v neúměrně pracných kulisách.

Mnoho obřích kamenů, ale proč?

Cheopsova pyramida byla dokončena půl třetího tisíciletí před naším letopočtem, maltské chrámy jsou o pár tisíciletí starší. Turisti sestupují k přístavišti, z něhož je odvezou bárky na prohlídku Modré jeskyně.

V úzkém přístavu je prima místo na koupání, jízda je velmi příjemným zážitkem podle vysokých skal. Na jejich vrcholu se rozkládají Hagar Qim a Mnajdra. Třebaže jsou nejnavštěvovanější, na nával jako ve francouzském Carnacu nebo britském Stonehenge tu nenarazíte.

Na vyprahlé planině stojí několik staveb, nákresy ukazují, jak zřejmě vypadaly původním stavu. Jediné, co se dá tvrdit, že vše souviselo kultem Matky Země. Její sošky se nacházely na obou hlavních ostrovech. U Tarxienu se našla obří socha, něco jako Maltská Venuše, říkají jí Fat Lady. Původně měřila kolem tří metrů. Vypadá to, že chrámy sloužily pouze jako obětiště.

Kamenná Akta X

Blízko megalitického chrámu Tarxien našli v soustavě podzemních jeskyní Hypogeum lidské kosti, snad starší než stavby, mohlo by jít i o pohřebiště. Chrám tvoří soustava jeskyní, upravených lidmi. A zase jsou na programu otázky, kdo to byl, jak se naučil technologii stavby z obrovských mnohatunových kvádrů a kam civilizace zmizela? 

První obyvatelé přišli snad před 5000 lety, zmizeli před 2500. Kam a proč? Kvůli nedostatku pitné vody? Nejezdili sem pouze obětovat třeba z Afriky? Jenže tam po podobných chrámech není žádná stopa.

Někteří vědci vyslovují teorie, že by mohlo jít o prastaré infosystémy s mimozemskými civilizacemi. V Archeologickém muzeu ve Valletě uvidíte modely staveb, které sloužily jako předloha  při výstavbě. Znamená to, že bylo přesně vytyčeno, jak budou chrámy vypadat, velikost kamenů zřejmě nebyla brzdou.

Procházím mezi téměř bílými megality, mnohatunové balvany mají stavitelskou logiku, ale bez znalosti účelu jsou vše jen pouhé domněnky. Na ostrovech je zmapováno asi 45 staveb, 7 je zapsáno na listině kulturního dědictví UNESCO.

O pevnosti Malta ze středověku víme téměř vše, naposledy se významně zapsala do dějin za 2. světové války, kdy čelila úspěšně blokádě jako daleko více známý Leningrad. Při operaci Husky se odtud Spojenci vydali na Sicílii a odtud pak na Apeninský poloostrov. Přes masívní německé bombardování megality zasaženy nebyly. Stojí si tu, a my nevíme proč.  

Reklama

Výběr článků

Načítám