Hlavní obsah

Slonice Sumatra poznala šapitó i zoo, dnes láká turisty na zlínský hrad

Novinky, Blanka Kovandová
Aktualizováno

O tom, že exponáty v muzejních sbírkách mohou mít velmi dlouhou a pestrou minulost, přesvědčuje návštěvníky hlavní tahák expozice Zvířata na Zemi a člověk na zlínském hradě Malenovice - kostra slona.

Foto: Archív MJVM

Kostra slonice je v centru obdivu.

Článek

Tedy přesněji řečeno, jde o slonici. Jmenovala se Sumatra a celý svůj život, určitě nijak lehký, prožila v různých cirkusech. Až na stará kolena a umělecký důchod se dostala do zlínské ZOO Lešná, kde zahynula v roce 1959.

Muzeum jihovýchodní Moravy už tehdy mělo hezkou sbírku zoologických exponátů, částečně ze sbírky hraběte Seilerna, z velké části ovšem také sbírky někdejších baťových studijních ústavů. A díky dobrým vztahům mezi zoologickou zahradou a muzeem některá exotická zvířata ze zoo skončila jako exponáty ve sbírkách.

"Ovšem co s uhynulým slonem? Tehdejší muzejní preparátor tak dostal zajímavý úkol – vypreparovat kostru slona. Neměl žádnou pořádnou výbavu a u potoka v areálu zoo odřezával maso od kostí a čistil je. Paradoxně však nikdy nenastala možnost kostru sestavit a celou vystavit. Kosti tehdy kolegové uložili do dvou beden a dali do depozitáře, kde čekaly dlouhá desetiletí, než se staly jedním z taháků nové expozice na malenovickém hradě," uvedl autor výstavy Dušan Trávníček z přírodovědného oddělení Muzea jihovýchodní Moravy s tím, že jde momentálně o jedinou veřejně přístupnou kostru slona.

Celý osud Sumatry je v expozici velmi podrobně zpracován, včetně dochované fotodokumentace. "Ale rád bych upozornil, že sloní kostra je jen jedním exponátem z přibližně 150. A i mezi nimi se najdou skutečné rarity," dodal kurátor.

Výstava Zvířata na Zemi a člověk je přístupná denně mimo pondělí a každou prázdninovou neděli zde probíhají i speciální dětské prohlídky se začátky v 15 a 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám