Hlavní obsah

Šlechtovu restauraci ohrozil sesuv svahu

Novinky, Ari Lieberman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském parku Stromovka došlo ve čtvrtek 2. června kolem 18. hodiny k sesuvu půdy. Ze svahu nad historickou chátrající Šlechtovou restaurací, pod níž se hloubil tunel Blanka, se sesunula půda o velikosti 30 x 60 metrů i se vzrostlými stromy.

Foto: Ari Lieberman

Zřícený podmáčený svah ohrozil chátrající historickou Šlechtovu restauraci v pražském parku Stromovka

Článek

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na místě neštěstí novinářům oznámil, že ve sklepě chátrající budovy se propadl strop. Potvrdil také, že nikdo nebyl zraněn.

Mluvčí Metrostavu, který staví tunelový komplex Blanka, oznámil, že sesuv nesouvisí s pracemi na tunelu, který vede pod restaurací. Slova mluvčího Františka Poláka opakovali před novináři také primátor Bohuslav Svoboda i jeho náměstek Karel Březina. Podezření Březiny, že k sesuvu půdy došlo kvůli prasklému vodovodnímu potrubí, vyvracel mluvčí firmy Veolia Ondřej Pokorný. Sdělil, že v tomto místě nevedou žádné vodovodní řady, ale jen zavlažovací zařízení.

V pátek 3. června dopoledne byla na místě i jednatelka společnosti Parma Czech s. r. o. Lenka Vraná, která má od MČ Praha 7 pronajat prostor u restaurace, kde provozuje stánky s občerstvením a půjčovnu in-line bruslí. Jednatelka sdělila, že firma chystala řadu kulturních akcí a již měla nasmlouvané sponzory. Vyjádřila obavy, že firma utrpí vážné finanční ztráty, protože prostor kolem Šlechtovy restaurace byl z bezpečnostních důvodů uzavřen.

Propad ve Stromovce není poprvé

V roce 2008 se půda kvůli výstavbě tunelu Blanka sesunula dvakrát. Země se i tehdy propadla v prostoru okolo historické Šlechtovy restaurace.

Další sesuv do útrob vznikajícího tunelu nastal krátce po půlnoci v úterý 6. července 2010. K sesuvu tehdy došlo v ulicích U Brusnice a Milady Horákové u budovy ministerstva kultury, kde se na dvou místech propadla část parkoviště a zahrady. Zasypán byl bagrista i se strojem. Na místě zasahovala jak technika Metrostavu, který tunel buduje, tak tři jednotky hasičů. Bagrista byl vyproštěn po více než šesti hodinách a naštěstí neutrpěl žádná vážná zranění. Kráter, který vznikl, měřil zhruba 20 x 30 metrů.

Situaci u Šlechtovy restaurace dokumentuje také toto video.

Reklama

Výběr článků

Načítám