Hlavní obsah

Slavný rodák z Ořechova Jaroslav Němec nebude zapomenut

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Jaroslavu Němcovi z Ořechova na Slovácku toho veřejnost příliš neví. Jedná se přitom o spoluzakladatele a prvního předsedu Československé společnosti pro vědy a umění v USA v 60. letech. Obec mu teď s podporou Zlínského kraje chce postavit památník.

Foto: archiv J. Severina

Doklad o získání amerického občanství Jaroslava Němce

Článek

V sobotu 12. května navštívil Ořechov George Eichler z Francie, aby položil kytici na hrob tamního rodáka Jaroslava Němce. George Eichler je jeden s vedoucích představitelů Československé společnosti pro vědy a umění, kterou před více než 60 lety založili v USA významní čeští emigranti. U jejího zrodu stáli kromě Jaroslava Němce také virtuos Rafael Kubelík, napajedelský rodák Rudolf Firkušný, Alice Masaryková a mnoho dalších.

„Jaroslav Němec byl v USA považován za velmi významnou osobnost, ale v jeho rodné vlasti se o něm mlčelo. Před emigrací byl mimo jiné prvním primášem Slováckého krúžku v Uherském Hradišti, předchůdce dnešního Hradišťanu,” připomněl Jiří Severin, jeden z iniciátorů chystaného památníku a dodal: „V naší zemi se zatím Jaroslav Němec nedočkal žádné úcty. Přitom v jeho životě v emigraci nacházíme dva rozhodující prvky – lásku k rodnému kraji a oddanost Československé republice.”

Jaroslav Němec zemřel 7. října 1992 a je pochován v Ořechově. To bylo vždycky jeho přání. Státní bezpečnost tomu již naštěstí nemohla zabránit. Památník jako poctu Jaroslavu Němcovi chystá obec Ořechov slavnostně odhalit letos v říjnu u příležitosti stého výročí založení republiky. Jeho realizaci připravuje sochař Ondřej Oliva.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám