Hlavní obsah

Slavkovští divadelníci uvedou v Brně Shakespearovu komedii Sen noci svatojánské

Novinky, Miroslav Slováček

Divadelní spolek Slavkov u Brna uvádí tuto „zamilovanou“ komedii 19. května v Kulturním Centru Líšeň (Klajdovská 28, Brno). Je to jen na Vás, vážení diváci, zda přijdete podpořit slavkovské herce v jejich snaze, přinést Vám pohodu romantického večera.

Foto: DS Slavkov u Brna

Sen noci svatojánské: zkouška

Článek

Sen noci svatojánské je půvabná a z četných divadelních i filmových podob známá komedie Williama Shakespeara. V průběhu jediné noci se v ní střetává svět lidí a pohádkových postav.

Svatební veselí vévody Thésea se střídá se světem pohádkového lesa. V něm se pohybuje neomezený vládce elfů Oberon, kterého ovšem ovládá jeho manželka Titánie. Oba se zapletli do milostných her. Titánie s Théseem a Oberon okouzlil krásnou Amazonku Hipolitu, současnou nevěstu Théseovu.

Rozlícený otec Egeus, přivádí před svého panovníka nezdárnou dceru Hermii, která odmítá sňatek s urozeným, ale nemilovaným Demetriem. Jejím snem je totiž Lysandr. Demetrius sice kdysi miloval krásnou Helenu, nyní však trvá na sňatku s Hermií. Lysandr tedy přemluví Hermii k útěku.

Na paloučku v lese si dala dostaveníčko parta řemeslníků, která chce při příležitosti vévodova sňatku předvést „kratičkou zdlouhavost a přeukrutnou frašku O Pyramovi a jeho Thisbě“. A že se jejich mozky a ústa pořádně zapotí, na to můžete vzít jed.

Oberon a jeho pomocník rarášek Puk, jim jejich činnost ještě zkomplikují. Puk také v dobré snaze vyplnit přání svého pána Oberona, očaruje Lysandra, který se v tu ránu zamiluje – do Heleny. Kouzlo způsobí, že se do Heleny zamiluje také Demetrius. Hermie teď bloudí lesem sama. Helena je zaskočena nenadálou přízní obou mládenců a považuje všechno dvoření za hru, která ji uráží. Oberon však ruší klamné kouzlo a konečně se sejdou obě dvojice.

Na dvoře vévody se odehrává představení řemeslníků. Shovívavý pohled panovníka oceňuje jejich snahu a propouští je v milosti. Přichází noc….a vlády se opět ujímají nadpozemské bytosti.

„Nyní lačný lev jde na lov, vlk teď vyje na měsíc,

„Nyní lačný lev jde na lov, vlk teď vyje na měsíc, unaveni v míru chalup spáči chrápou z plných plic.

A mi, elfi, teď jsme pány ! Ani myš svaté ticho nerušiž!“

Divadelní spolek Slavkov u Brna

Spolek je strukturálně rozdělen, podle aktuálně připravovaných her, do tvůrčích skupin. Ty pod vedením režisérů nazkouší 2 - 3 hry ročně.

Kromě tvůrčích skupin funguje v souboru i technická skupina, která zajišťuje nejen obsluhu osvětlovací a zvukové techniky, ale i výrobu kulis, kostýmů a inspici.

Divadelní spolek svůj repertoár zatím soustřeďuje hlavně na činohru pro dospělé a pohádky pro děti. Jeho ambice jsou však mnohem širší. Před čtyřmi roky svůj akční rádius rozšířil o festivalovou činnost, když spolu s městem (nyní s SC Bonaparte) začal organizovat festival amatérských divadel Slavkovské divadelní dny, jemuž předcházely Shakespearovské divadelní dny, kterými soubor oslavil 10. výročí svého vzniku.

Scénáristicky a herecky se členové souboru podíleli na vzniku hraného dokumentárního filmu Srdce Evropy, který byl natočen k 1150. výročí příchodu Cyrilometodějské mise na Velkou Moravu.

Od roku 2015 obohatil spolek svůj repertoár o „divadlo malých forem“, nazvané Divadelní kavárna, v níž se diváci mohou setkávat u kavárenského stolu, popovídat si a shlédnout, či jen poslouchat kratší kulturní program.

Reklama

Výběr článků

Načítám