Hlavní obsah

Skvělá performance v řetízkárně Dolu Michal v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Festival nové a experimentální hudby Ostravské dny 2013 měl pokračování v sobotu 17. srpna performancí skvělých amerických hudebníků na Dole Michal. Koncert byl zahájen v 19 hodin ve zvláštním prostředí řetízkárny dolu.

Foto: Josef Zajíc

Joh Gibson, performance na Dolu Michal, 17.8.2013

Článek

Koncert v národní kulturní památce Dolu Michal v Ostravě byl zahájen v 19 hodin performancí skladatele Jona Gibsona Rainforest/Brazil (1987). Na libreto Charlese Darvina zpíval Thomas Buckner, který je již přes čtyřicet let aktivní jako zpěvák a producent nové experimentální komponované a improvizované hudby. Na flétnu hrál autor skladby Jon Gibson, na piano Joseph Kubera a na bicí Chris Nappi.

Ve druhé skladbě úvodní performance se hrála skladba Alvina Lucifera - Fruits and Vegetables. Autor byl prvním skladatelem, který zaměřil pozornost na čisté akustické jevy a procesy. Jeho vysoce osobitá tvorba otevřela nové pole možností pro další generace. Zpíval Thomas Buckner, klavír Joseph Kubera.

Skladba Fruits and Vegetables (Ovoce a zelenina) napsaná pro Thomase Bucknera a Josepha Kuberu, je přátelskou poctou jejich vegetariánství. Tvary zvukových křivek jsou odvozeny od obrysů ovoce a zeleniny. Ty pak jsou převedeny do not pro zpěv (bez textu) a klavír.

V závěru první části zazněla skladba Christiana Wolfa 37 Haiku, která zhudebňuje 37 jednořádkových básní Johna Ashberyho. Na hoboj hrála Betris Laptane, lesní roh Daniel Costell, violoncello Juho Laitinen, viola Pauline Kim Harris, zpěv Thomas Buckner. Dirigent Petr Kotík.

Performanci vynikajících interpretů a skladatelů sledovala zcela zaplněná řetízkárna Dolu Michal.

Další velká událost je připravena pořadateli Ostravských dnů 2013 na pátek 23. srpna, na programu bude pětihodinový koncert skladatele Petra Kotíka Many Many Women na text Gertudy Stein v Domě kultury města Ostravy. Koncert začíná v 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám