Hlavní obsah

Skupina ze Sokolovska ušila už tisíc roušek, respirátory vyrábí 3D tiskárna

Novinky, Milan Hloušek

Desítky a desítky ručně ušitých roušek v těchto dnech putují k záchranářům, zdravotníkům, prodavačkám, pečovatelkám a pracovníkům v sociálních službách. Je to díky švadlenkám a dalším dobrovolníkům, kteří se připojili k velké šicí skupině na Sokolovsku.

Foto: Milan Hloušek

Pomozte s šitím roušek - vyzývají Miroslav Balatka, Jaromíra Fajtová a Robet Pisár.

Článek

Do práce se přímo aktivně zapojila asi třicítka pomocníků a další desítky tvoří pomocný tým včetně dárců materiálu či finančních prostředků. Nově také zkoušejí vyrábět respirátory na 3D tiskárně.

„Můj dík patří všem hrdinům a hrdinkám, kteří se s námi pustili do šití a distribuce roušek. K dnešnímu dni se podařilo v rámci skupiny zhotovit přibližně tisíc ústenek, což je skvělé. Některé šičky část produkce přinesou, ale je pochopitelné, že vedle toho zásobují i své rodiny, blízké a další zájemce. Jejich práce si nesmírně cením, protože to dělají ve svém volnu a často šijí i do noci,“ uvedla koordinátorka šicí skupiny Jaromíra Fajtová a vedoucí Azylového domu v Sokolově. Právě odtud se ústenky dál distribuují.

V Sokolově látkové roušky již putovaly k pracovníkům záchranky, do Chráněného bydlení Sokolov, pro organizaci Dolmen či do vybraných supermarketů. „Nově se k nám přidali dobrovolníci z Hospůdky v horách Kraslice, kteří nyní šijí pro onkologické pacienty, ale až budou mít hotovo, budou pokračovat s námi dál. Také se musím zmínit, že nám pan Jiří Korel ze Sokolova daroval tisíc korun na nákup nití a látek,“ doplnila hlavní koordinátorka.

Zajímavou inovací je výroba respirátorů na 3D tiskárně. Autorem prvního prototypu je jeden z dobrovolníků Petr Fiala. Vedle toho umí přístroj zhotovit i pomůcky pro švadleny na šití tkalounů. Také střihačky si mohou dát oddych, protože látky budou nově řezané laserem.

Šicí parta a skupina na Facebooku vzešla ze společné iniciativy Jaromíry Fajtové z neziskové organizace Pomoc v nouzi, o.p.s. a senátora Miroslava Balatky ze Sokolova. Do týmu se může zapojit kdokoli ze Sokolovska a blízkého okolí, kdo chce v této chvíli pomoci s šitím roušek. Parta dobrovolníků se domlouvá přes facebookovou skupinu s názvem Roušky nejsou – ušijeme si je, i vy můžete pomoci.

V rámci šicí kampaně se v tomto týdnu sešel ve své kanceláři senátor Miroslav Balatka se zástupci Nemocnice Sokolov – zdravotním ředitelem Jiřím Štefanem a tiskovou mluvčí pro Nemocnici Sokolov a Nemocnici Ostrov Markétou Singerovou. Schůzky se účastnil také ředitel organizace Pomoc v nouzi, o.p.s. Robert Pisár a iniciátorka "rouškové akce" Jaromíra Fajtová. Účelem bylo projednání vzájemné spolupráce v době ohrožení zdraví občanů koronavirem.

„Děkuji Jaromíře Fajtové, že se podařilo velice rychle dát skupinu dohromady a téměř okamžitě začít šít. Také mě těší, že jsem mohl zprostředkovat společnou schůzku se zástupci sokolovské nemocnice, kam v pátek šicí skupina dodala 130 ústenek,“ uvedl senátor Miroslav Balatka.

Pro zajištění přepravy materiálu nebo hotových roušek lze kontaktovat Karolínu Zvolánkovou – telefon: 723 119 443; email: KarolinaT@seznam.cz. Technickou podporu zajišťuje Klára Damašková. Hlásit se mohou i dobrovolní kurýři.

Reklama

Výběr článků

Načítám