Hlavní obsah

Škola ze Vsetína se pyšní titulem Světová škola

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Certifikát Světová škola převzali na počátku února žáci rokytnické základní školy ve Vsetíně. Ocenění jim udělila organizace Člověk v tísni za realizaci projektu Světová škola 2. Škola tak obhájila svůj titul z roku 2008 a řadí se mezi 160 základních a středních škol v Evropě, které jej používají.

Foto: archiv ZŠ Rokytnice Vsetín

Certifikát Světová škola.

Článek

V České republice je to celkem 19 škol, 5 základních a 14 středních. Informoval o tom Petr Kozel ze vsetínské radnice.

Žáci a učitelé rokytnické základní školy zrealizovali během téměř tří let celou řadu aktivit. „Začali jsme tím, že jsme na podzim roku 2009 sestavili projektový tým žáků, který se pravidelně scházel. Vybrali jsme si téma fair trade a začali jej studovat," popisuje začátky Bohuslav Sedláček, koordinátor projektu. 

Jelikož šlo o projekt, byli žáci vedeni k aktivnímu přístupu. „Rozhodovali jsme již o samotném výběru tématu," vzpomíná Michal Navrátil, žák osmého ročníku, který je členem realizačního týmu od samého začátku.

První rok byl zaměřen především na poznávání sociálních a environmentálních souvislostí mezinárodního obchodu. Žáci prošli různými aktivitami, které metodicky zpracoval Člověk v tísni a nezisková organizace Na Zemi – společnost pro fair trade, která se též stala jedním z partnerů.

„Jelikož se však žáci sami naučí nejvíce, když učí někoho jiného, připravili si na jaře roku 2010 různé aktivity pro své spolužáky, ale stejně tak pro žáky ze Slovenska a ze ZŠ Vsetín Luh v rámci Mini globe games. Propojili jsme tak výukový program Globe, projekt Světová škola 2 a ještě projekt přeshraniční spolupráce Blíž k přírodě, blíž k sobě," uvedla Liběna Dopitová, koordinátorka programu Globe.

Druhý rok projektu museli žáci opustit zdi školy. Jelikož si za cíl stanovili podporu spravedlivého obchodu, rozhodli se oslovit představitele města Vsetín. Následně s podporou města uspořádali loni v lednu konferenci o fair trade. Žáci zde ve spolupráci se společností Na Zemi a Společností pro komunitní práci Vsetín také vyzvali představitele městského úřadu k účasti na kampani Faitradová města. Vedení města v čele se starostkou tuto myšlenku podpořilo.

Po konferenci nabraly věci rychlý spád. Škola byla přizvána do řídící skupiny pro fair trade a v říjnu minulého roku se město Vsetín stalo fairtradovým městem. „Ocenění to bylo nejen pro město, ale také pro naše žáky, kteří mohli zažít reálný dopad vlastní práce," uvedl Petr Chytil, ředitel základní školy. Žáci se dále zúčastnili celé řady aktivit, učili se bubnovat na afrických bubnech, nebo se zapojili do soutěže Zrcadlo světa u nás doma v ČR. 

Ocenění převzali žáci Bára Sušňová, Sylvie Rosová a Michal Navrátil na konferenci s názvem I česká škola může být světová. Certifikáty osobně předala Zuzana Hlavičková, ředitelka Odboru Rozvojové spolupráce a humanitární pomoci Ministerstva zahraničních věcí ČR. Konference se zúčastnili ředitelé oceněných škol, učitelé, žáci, partnerské organizace i „inspektorka projektu“, herečka Simona Babčáková. Záštitu projektu Světová škola 2 udělil místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg.

Více o škole na http://www.zsrokytnice.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám