Hlavní obsah

Škola jako dětský park, připravující děti na život v neustále se měnící společnosti

Novinky, Beáta Kapošváry

Škola, v níž děti postupně objevují své nadání a mohou se tvořivě seberealizovat. Jak využít znalostní management v řízení školy? I toto téma bude řešit dvoudenní mezinárodní konference Talentmanagement Ostrava 2018.

Foto: Zdroj: PaedDr. Viera Grohová.

Otevírání technické školky na Letné v Popradu.

Článek

Konference se uskuteční ve dnech 8. a 9. března v prostorách industriální multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích. Návštěvníky konference čekají přednášky, prezentace, diskuze a také workshopy zaměřené na pohyb a badatelskou činnost.  

Jedním z příspěvků bude i prezentace PaedDr. Viery Grohové, ředitelky Spojené školy na Letné v Popradu, která představí unikátní koncept "úplné" školy spojené s konceptem "mimo" školy.

Škola na Letné je známá svou chutí produkovat nové a učit se nové. Už osmým rokem buduje svou školu s pestrou nabídkou příležitostí jako dětský školní park, aby se mohly její děti a žáci během dne nejen vzdělávat a odpoledne se tvořivě seberealizovat, ale také objevovat postupně své dary a převzít za jejich rozvoj zodpovědnost.

Její ambicí je být školou co nejlépe odpovídající na rychle se měnící potřeby dětí, žáků a společnosti, proto propojila pod svou střechou činnosti mateřské, základní a základní umělecké školy i školských zařízení. Své fungování postavila na takové organizaci struktur a řídících i pedagogických procesů, aby se hlavní pozornost - podle nové paradigmatu znalostního managementu - zaměřila na člověka jako jedinečnou bytost schopnou chápat problémy v kontextu a přinášet nová řešení.

„Koncept řízení školy jako znalostní organizace a jeho didakticko-edukační design nám slouží k dosažení cíle, kterým je vychovat zdravé a šťastné děti, disponující takovým hodnotovým systémem a kompetencemi, které budou potřebovat na život v neustále se měnící, učící se, kulturně rozmanité globální společnosti,“ přibližuje strategii řízení i vize školy Viera Grohová. 

Mezinárodní konference Talentmanagement Ostrava 2018 je zaměřená na sdílení dobré praxe z realizace projektů a dotačních programů v oblasti vzdělávání nadaných dětí a talentmanagementu.

„Účastníky konference budou jednak ředitelé a pedagogové MŠ i ZŠ, ale také odborníci v oblasti vzdělávání z významných institucí nejen z České republiky, ale také z našich partnerských měst v zahraničí. Cílem konference by měla být jednak výměna zkušeností v oblasti vzdělávání nadaných dětí, ale také motivace škol a školek, působících na území Statutárního města Ostravy, k zapojení se do dotačního programu Vzdělávání a talentmanagement,“ upřesnil náměstek primátora Ing. Vladimír Cigánek, který je zodpovědný za oblast školství, sportu a vzdělávání statutárního města Ostrava.

„O účast na konferenci je velký zájem, ale zatím jsou ještě volná místa, takže neváhejte a přihlaste se,” dodal.

Statutární město Ostrava podpořilo tuto konferenci částkou 1,5 miliónu korun.  

Reklama

Výběr článků

Načítám