Hlavní obsah

Škoda Transportation investuje ve Finsku

Novinky, Alena Lochmannová

Skupina Škoda Transportation posiluje v zahraničí. Koupila totiž kontrolní podíl ve finské firmě TransTech.

Foto: Škoda Transportation

Skupina Škoda Transportation posiluje v zahraničí. Koupila totiž kontrolní podíl ve finské firmě TransTech.

Článek

Jedná se o jediného finského výrobce železničních a městských kolejových vozidel, který má každoročně několikamiliardové obraty.

„V posledních letech zaznamenala skupina Škoda Transportation velké úspěchy především na zahraničních trzích. Naším dlouhodobým záměrem je upevnit postavení společnosti především v západní Evropě. Akvizice finské společnosti TransTech je jedním z kroků, jak toho docílit,” informoval Tomáš Krsek, předseda představenstva Škoda Transportation.

Společnost TransTech je největší výrobce kolejových vozidel ve Finsku. Mezi její hlavní produkty patří dvoupodlažní elektrické vagóny, tramvaje a strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává přibližně 500 lidí. Roční obrat firmy činní více než 2,5 miliardy korun.

Mezi klíčové zakázky firmy TransTech patří především dodávka dvoupatrových tlakotěsných vagónů pro státní finské železnice, které jsou určeny pro rychlost 200 km/h. Společnost uzavřela i rámcovou smlouvu na dodávky 100procentně nízkopodlažních tramvají s plně otočnými podvozky pro hlavní město Helsinky.

„Díky akvizici se skupina Škoda Transportation stává klíčovým hráčem v oblasti železničních a městských kolejových vozidel na finském trhu. Neméně podstatný je fakt, že se tímto obchodem výrazně zlepšuje výchozí pozice Škodovky pro rozvoj obchodních aktivit v celé Skandinávii,” uvedl Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod Škoda Transportation.

„Jsme rádi, že skupina Škoda Transportation se stala novým majoritním akcionářem společnosti TransTech, a to zejména proto, že se jedná o investora ze stejného oboru, který má navíc své vlastní široké produktové portfolio, a tím přispěje k dalšímu rozvoji společnosti. Původní vlastník, pan Ilka Brotherus zůstává minoritním akcionářem, prostřednictví společnosti Sinituote Oy,” dodal Leif Ekstrom, člen představenstva TransTech.

Firma TransTech byla založena roku 1985. Dnes má ve svém portfoliu výrobků jak nízkopodlažní tramvaje, tak elektrické jednotky, ale i vagony, nebo vozy pro přepravu osobních aut. Škoda Transportation koupila majoritní podíl od finské investiční společnosti Pritech Oy.  

„Dalším přínosem této akvizice pro skupinu Škoda Transportation je především know-how finské společnosti v oblasti výroby kolejových vozidel pro náročné klimatické podmínky a rovněž vysokorychlostních a tlakotěsných vozů. Pevně věřím, že tyto i další znalosti využijeme v dalších tendrech, kterých se chceme ve Skandinávii v nejbližších měsících účastnit,” připomíná Zdeněk Majer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám