Hlavní obsah

Skalní útvar jako z říše fantasy ukrývá les před Usterlingem

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tato rostoucí skála neohromí svojí velikostí, ale magickým dojmem, jako by pocházela z jiného světa. Přídomek rostoucí značí, že se ročně zvětšuje o 2 až 3 centimetry. Vrcholem vede úzké koryto, kterým protéká údajně léčivá voda z pramenů ve svahu nad touto přírodní památkou.

Foto: Petr Hejna
Článek

Kdo zná čarokrásné ilustrace Tolkienova díla a světa od výtvarníka Alana Lee, nebo tvorbu Rogera Deana, prezentovanou především na obalech alb kapely Yes, Uriah Heep, Budgie, Greenslade, Asia a dalších, tomu bizarní a unikátní rostoucí skála před Usterlingem rozhodně učaruje svojí nevšedností (atributy Deanových létajících a plujících skal zde však nenajdete).

Nicméně zvláštností, kromě nezvykle úzkého strmého a klikatícího se tvaru, je i postupně narůstající výška. Tu má na svědomí vápencové složení vody, ze které se velmi pomalu usazují sedimenty na podloží, kterým voda, údajně léčící zrak, protéká mechovými kanálky. Skála tak rostla do dnešního tvaru po tisíce roků, předpoklad je 5000 let. Její výška činí přibližně 5 metrů, délka kolem 40 metrů. Od roku 2007 je zapsána mezi 77 jedinečných geologických lokalit v Německu.

Skála se také kromě zmíněné rostoucí nazývá též Svatojánská skála (Johannisfelsen), a to podle Jana Křtitele, kterému je zasvěcena kaple u jejího úpatí stojící, druhá kaple pak čeká na obhlídku po vystoupání po cestě kopírující tvar skály.

Témuž světci náleží kostel ve vsi, kde se nachází pozdně gotický vyřezávaný oltář, jak jinak i s motivem Kristova křtu, stejně jako je zde na obraze v levém dolním rohu oltáře spodobněna tato přírodní podivuhodnost v časech 15. století, a to právě ve spojení s biblickým křtem, sem umístěným. Najdete zde i motiv Křtitelovy násilné smrti. Ke kapli a skále je to jen pár desítek metrů od parkoviště na okraji obce.

Malou bavorskou ves Usterling tvoří ani ne třicítka domů, podle údajů, dohledatelných na internetu, zde působí sbor dobrovolných hasičů, kteří asi scházejí jinde než v hospodě, která měla být před lety uzavřena. Nicméně hasiči organizují tradiční oslavy a jiné společenské akce, kostel je i oblíbeným poutním místem.

Uster Ling byl poprvé zmíněn v roce 863, kostel roku 1146, současná pozdně gotická podoba pochází z počátku 16. století, roku 1869 vyl kostel novogoticky přepracován. V květnu 2016 zde vypukl požár, po kterém se začalo rychle s rekonstrukci, která má být letos na jaře dokončena.

Další zajímavostí je dole u řeky umístěna replika prastarého vodního čerpadla, jehož vynálezcem byl r. 1796 Joseph-Michael de Montgolfier, jeden ze strůjců slavného prototypu po bratrské dvojici pojmenovaného balonu. Podle způsobu výtlaku vody se mu říká beran, k čemuž vedla akce zařízení připomínající srážku dvou beranů. Řeka Isar, na které Usterling leží, pramení v Tyrolsku, protéká Mnichovem a u německého Deggendorfu se vlévá do Dunaje.

Zastávka v této obci zpříjemní cestu k mnichovskému letišti, stejně jako zajímavá místa mezi Pasovem a Deggendorfem na Dunaji (kláštery, zříceniny aj.). Stále totiž mnozí volí pro lety do zahraničí lety z Německa, a letiště v Mnichově je pro vzdálené destinace to nejbližší, navíc atraktivní oblast letovisek na Sinaji je od nás stále možná jen s přestupem v Istanbulu, což cestu výrazně prodlužuje. Lepší varianta je tento čas věnovat krásám a zajímavostem kousek za naší hranicí, či u nás v příhraničních hvozdech. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám