Hlavní obsah

Setonova závodu se zúčastní přes 350 dětí z turistických oddílů

Novinky, Petr Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 21. dubna v Mariánském údolí v Brně-Líšni uspořádají pionýrské tábornické oddíly (PTO) svůj tradiční závod. Setonův závod je akcí, na které se sejde více než 350 dětí z turistických oddílů. Dětí, které nechtějí sedět doma, ale které chtějí zažít dobrodružství v lese.

Foto: Petr Hloušek

Start Setonova závodu.

Článek

Závod nese jméno E. T. Setona – spisovatele, zakladatele tábornictví a života v přírodě, obdivovatele indiánů, který ovlivnil svými díly řadu dětí a nabídl lidem možnost zažívat dobrodružství v přírodě. Setonův závod je akcí, na které se sejde více než 350 dětí z turistických oddílů. Dětí, které nechtějí sedět doma, ale které chtějí zažít dobrodružství v lese.

Jak řekl organizátor závodu Přemysl Kratochvil: „Konec dubna je chvíle, kdy vše láká ven – do přírody a bylo by škoda toho nevyužít. Setonův závod je možností vyzkoušet si své znalosti o přírodě, prověřit svou samostatnost a spolupráci s ostatními. Je to takové otevření sezóny výletů, už i s vyhlídkou na budoucí prázdniny a tábory."

Soutěže se můžou zúčastnit děti od 6 let do 18 let ve čtyřech kategoriích. Soutěží se v tábornických znalostech – stavění stanu, orientace v mapě, vázání uzlů, první pomoci – ale i v pohybových disciplínách – stezkou mrštnosti, hodem na cíl a dalších. Více o úkolech najdete na pto.pionyr.cz.

Letošní ročník je zvláštní svou motivací. Účastníci (tříčlenné hlídky) cestují kolem světa a každé z 24 stanovišť je zaměřeno na nějakou zemi - stát. Děti tedy budou vyrážet z brněnského nádraží a cestovat např. po Nizozemsku, kde budou poznávat rostliny a stromy, nebo se plavit kolem Norska a uvazovat správně lodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám