Hlavní obsah

Série havárií na Spořilově

Novinky, Jana Růžičková
Aktualizováno

Od čtvrtka probíhají výkopové práce kvůli havárii horkovodu u OD Centrum na Hlavní ulici na pražském Spořilově. Jde o jednu ze série mnoha havárií v posledních dvou letech, kdy byly nutné opravy horkovodů, plynovodů a kanalizace v zóně, která je postižena extrémní dopravou.

Foto: Jana Růžičková

Havárie horkovodu u obchodního domu Centrum

Článek

Během července-srpna postihla letos centrum Spořilova série havárií a nutných oprav. Nejdříve probíhala výměna horkovodu na křížení ulic Hlavní/Na Chodovci, nyní se opravuje horkovod na Hlavní u OD Centrum, v Bojanovické ulici nedávno hrozil výbuch plynu v kanalizaci. Tato místa tvoří trojúhelník v místě extrémního dopravního zatížení.

Na křížení ulic Hlavní a Na Chodovci projíždí denně stovky převážně kloubových autobusů. V tomto místě bylo nutné téměř každoročně opravovat horkovod. Letos kvůli nutné výměně horkovodu došlo k přesměrování všech autobusů na Hlavní ulici k OD Centrum. V srpnu byly navíc na nedalekou Spořilovskou převedeny kamióny i ve druhém směru k D1.

Po období extrémní zátěže oblasti autobusy v červenci a poté i kamióny v srpnu došlo k havárii v oblasti Bojanovické ulice (masívní únik plynu do kanalizace s nebezpečím výbuchu).

Nyní probíhá oprava horkovodu přímo u OD Centrum, tedy v rovnoběžné linii k Bojanovické. Vzdálenost mezi oběma místy je asi 100 metrů a autobusy jezdily několik týdnů po Hlavní ulici, tedy zhruba uprostřed této zóny.

Anna Šindelářová a Jaroslav Šindelář z nedaleké Svojšovické ulice, jejichž dcera pracuje v Geofyzikálním Ústavu AV ČR, a záležitost s ní podrobně konzultovali, se domnívají, že jde zcela jistě i o důsledek vibrací z nadměrné autobusové a kamionové dopravy. Sami tyto vibrace pociťují.

Kvůli nutné sanaci domu se zajímali o geologické podloží a další záležitosti, a při studiu mapových podkladů zjistili, že podloží je v této oblasti značně nestabilní, s vysokou hladinou podzemní vody. Upozornili na to i starostu Prahy 4 při setkání na společné snídani.

Jen nakoncentrované autobusy podle nich zatížily oblast Bojanovické a Hlavní více než 20 000 tunami, což se podepsalo na havárii v Bojanovické ulici a následné havárii u OD Centrum. Dodávají, že celou situaci zhoršilo také dlouhé období sucha s tropickými teplotami, které bylo završeno mohutnými lijáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám