Hlavní obsah

Senioři vytvořili nový rekord, společně překonali vzdálenost dvou délek rovníku

Novinky, Šárka Nováková

Rekordních 1778 dam a pánů ve věku 60 až 100 let překonalo v rámci akce Rotopedtours a Pěškotours během října pěšky či na motomedu, rotopedu, na kole nebo vozíku celkem 86 308,6 km. Aktivně se zúčastnila i zařízení ze Vsetína: Domov pro seniory Ohrada, stacionář Zahrada a Centrum pro seniory.

Foto: Šárka Nováková

Účastnice Rotopedours ze Senioru Otrokovice na motomedu

Článek

Již 7. rokem účastníci tradiční seniorské Rotopedtours a Pěškotours každý den celý měsíc sčítali ušlapané či ujeté metry a kilometry.

Nešlo o soutěž, přesto byly výsledky pozoruhodné: sedm klientů z Domova pro seniory Ohrada "došlo" společně do Vídně (217 km), 17 účastnic a účastníků z Denního stacionáře Zahrada překonalo trasu až do italského Milána (1054 km) a 17 aktivních dam a pánů z Centra pro seniory ve Vsetíně urazilo vzdálenost, která by stačila k návštěvě olympijské Soči (2402 km).

Každý metr byl úspěchem, vždyť pro toho, kdo se pohybuje jen s pomocí chodítka, může být překonání deseti metrů stejně náročné jako pro jiného 10 kilometrů. O to víc jistě účastníky potěšilo, že jejich úsilí přispělo k vytvoření nového českého rekordu.

Překonat rovník se podařilo již třetím rokem, letos se ale zúčastnilo o 300 seniorů víc než loni, totiž 1778 ze 74 zařízení v 10 krajích, a společně urazili více než dvojnásobnou vzdálenost rovníku: 86 308 km. Snadným výpočtem zjistíme, že průměrně každý ušel či ujel za měsíc téměř 50 km, a to byla většina frekventantů ve věku nad 70 let, mnozí nad 80 a ani aktivní devadesátníci nebyli výjimkou.

Akce v takovémto rozsahu je ojedinělá i v celoevropském měřítku. Hlavním podporovatelem je Nadace Taťány Kuchařové Krása pomoci a organizátorem občanské sdružení Národní síť podpory zdraví. V letošním roce kvalitu projektu potvrdilo také Ministerstvo zdravotnictví ČR zařazením do Národního programu zdraví - projekty podpory zdraví 2013. Rotopedtours a Pěškotours podpořila také některá města a firma Tropico, která do všech zařízení dodala džusové koncentráty.  

Reklama

Výběr článků

Načítám