Hlavní obsah

Saské zámky nabízejí přitažlivé adventní víkendy na suchu i ve vodě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řadě saských hradů a zámků mají adventní víkendové trhy již dlouholetou tradici. Na pevnosti Königstein se romantický historický vánoční trh koná již po osmnácté, a to o všech adventních víkendech.

Foto: Schlossbetriebe GmBh

Hrad Scharfenstein

Článek

Malý vánoční trh se každý adventní víkend koná také na hradě Scharfenstein. Výlet se vyplatí i kvůli muzeu se stálou výstavu tradičních dřevěných krušnohorských vánočních ozdob a hraček. 

V Drážďanech můžete každý den navštívit středověký adventní trh na nádvoří Stallhof drážďanského Rezidenčního zámku. Tahákem jsou společné koupele ve dřevěných kádích. Vůně grilovaného masa dokonale kořeněného, vánočního punče a svařáku vás vtáhne jedním ze tří vchodů na nádvoří bývalé zámecké stáje na opravdový Středověký spektákl.

Na ostatních hradech a zámcích se vánoční trhy konají pouze o jednom jediném adventním víkendu.

S českou praktikantkou

Za zmínku stojí například Weesensteinský adventní trh, který se rozzáří hned o prvním adventním víkendu. Pokud to na Weesenstein nestihnete hned o prvním víkendu, nevadí, o prosincových adventních nedělích pořádá česká praktikantka Kristina Nováková na zámku Weesenstein romantické prohlídky za svitu svíček a v češtině.

Na nádvoří zámku Hartenfels se o prvním adventu koná malý řemeslnický trh s necelou desítkou stánků. Hartenfels leží uprostřed městečka Torgau a byl po staletí sídlem saských kurfiřtů. O druhém adventním víkendu se vánoční trhy konají dokonce na třech místech, konkrétně na zámcích Wildeck, Colditz a Klaffenbach. Adventní trh na zámku Klaffenbach nese přívlastek kulinářský. 

Na hradě Colditz bývá vánoční jarmark každoročně v klenutých prostorách zámeckých sklepení, které během roku nejsou veřejně přístupné. Na Colditzu  bylo za války vězení pro spojenecké letce, seděli tu i A. Šiška, V Bufka, Č. Chaloupka či J. Bryks. Organizovali i úspěšné útěky. Byl o tom natočen i film.

K vánočnímu trhu o druhém adventu na zámku Wildeck neodmyslitelně patří domeček čarodějnice Hexe Wildexe.

Nesmrtelná Popelka

Malý leč malebný je rovněž vánoční trh o třetím adventním víkendu na zámku Moritzburg, kde se současně koná výstava o česko-německé filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku. Českou výstavu o filmu můžete navštívit ve Ctěnicích u Prahy.

Vinařství na zámku Wackerbarth chystá na třetí advent vánoční trh s exkluzívními výrobky ze saských manufaktur. Nebudou chybět vína a chutné regionální speciality. Pro děti je přichystána kreativní dílna, kde mohou po celý den vyrábět vánoční dárky a ozdoby. Rovněž o třetím adventním víkendu se koná vánoční trh na zámku Schlettau. 

Všechny výše zmíněné hrady a zámky jsou během adventních trhů otevřeny a návštěvníci si tak mohou prohlédnout výstavy v jejich vnitřních prostorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám