Hlavní obsah

Šampionem únorového hodnocení vín do soutěže Suchá vína online je Cuvée President od Michlovského

Novinky, Kateřina Martykánová

V úterý 4. února se uskutečnilo první letošní hodnocení Unie enologů ČR. Sešel se při něm rekordní počet hodnotitelů, kteří posuzovali 15 vzorků vín a rozhodovali o jejich zařazení do stovky exkluzivních suchých vín soutěže Suchá vína online. Nejvíce je zaujalo Cuvée President z Vinselektu Michlovský.

Foto: Unie enologů
Článek

Členové Unie enologů si ve Valticích mohli vychutnat 7 vzorků bílých a 8 vína červená. Nejlépe z nich obstálo Cuvée President ročník 2017 z vinařství Vinselekt Michlovský, které v hodnocení dosáhlo 89,32 bodů. Až na jeden vzorek se tentokrát všechna degustovaná vína dostala nad minimální hranici 85 bodů ze 100.

Hrozny vítězného Cuvée President pochází z regulované sklizně ročníku 2017 odrůd Alibernet, Svatovavřinecké, André a Laurot z vinic čtyř moravských podoblastí.

„Náš červený President vychází z filozofie, že skutečný prezident by měl být prezidentem všech občanů, proto je z každé oblasti jedna odrůda,“ uvedl Miloš Michlovský a dodal, že víno bylo připraveno klasickým kvašením ve vinifikátoru s následnou postfermentační macerací a dlouhodobým zráním v sudech z francouzského dubu.

První letošní setkání členů Unie enologů ČR s hodnocením vín bylo již devatenáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem již posoudili 217 vín, z nichž 135 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže Suchá vína online.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším. „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ řekl Mojmír Baroň.

Unie enologů České republiky, z.s. byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským, Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku.  K dnešnímu dni má 42 členů. Cílem Unie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství, zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.

Další informace na www.unieenologu.cz a www.suchavinaonline.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám