Hlavní obsah

Samice rosomáka Nataša porodila v brněnské zoo trojčata

Novinky, Jiří Smutný

Obrovské překvapení zažili chovatelé v brněnské zoologické zahradě. Při odchytu mladého samečka rosomáka sibiřského Vasila, který poputuje na doporučení koordinátora EEP (evropský záchovný program) do zoo v Amneville ve Francii, objevili hned tři mláďata.

Foto: Jiří Smutný

Rosomák sibiřský

Článek

Narození mláďat bylo velkým překvapením, protože samice Nataša před porodem nejevila žádné známky březosti a po porodu mladé ukryla do nory ve svém výběhu.

„V tuto chvíli jsme na samém začátku odchovu,“ mírní počáteční nadšení ředitel brněnské zoo Martin Hovorka, „takže osud mláďat zůstává stále nejistý. Držíme samici Nataše palce a doufáme, že vše dopadne stejně dobře, jako v případě malého Vasila.“

Rosomák sibiřský je druhá největší kunovitá šelma (největší je vydra mořská). Má relativně nejširší tlapy ze všech šelem, což mu umožňuje dobrý pohyb ve sněhu, do kterého se příliš neboří. Na jeho jídelníčku jsou hlavně mršiny, obratlovci do velikosti losa a vejce. Je schopen ulovit losa, který váží 20krát víc než on. Žije samotářsky, v zajetí se dožívá až 19 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám