Hlavní obsah

S výukou v plzeňské škole pomáhají roboti

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Speciální a v České republice ojedinělé roboty mají nově k dispozici děti na prvním stupni Masarykovy základní školy v Plzni. Škola, jež se profiluje směrem k informatice a informačním technologiím, využije roboty Dash & Dot v předmětech, jako jsou hudební výchova, matematika nebo angličtina.

Foto: Magistrát města Plzně

Speciální a v České republice ojedinělé roboty mají nově k dispozici děti na prvním stupni Masarykovy základní školy v Plzni.

Článek

Roboty Lego Mindstorms Education EV3 pak dostanou starší žáci. Vybavení poskytl škole její zřizovatel, město Plzeň. U příležitosti zahájení školního roku 2015/2016 školu navštívili primátor Martin Zrzavecký a jeho resortní náměstkyně Eva Herinková.

„Tyto pomůcky nejsou pro děti jen zajímavým zpestřením výuky, ale mají v nich podporovat atraktivní formou zájem o technické vzdělávání. Jsem rád, že od tohoto školního roku se budou žáci Masarykovy školy seznamovat se základy robotiky a využívat k tomu budou i Centrum robotiky, které otevřeme v lednu v areálu DEPO2015,” uvedl primátor Martin Zrzavecký. Masarykova základní škola úzce spolupracuje se Správou informačních technologií města Plzně.

„Roboti Dash & Dot jsou speciálně navrženi pro děti od pěti let, mají pomáhat školákům formou hry rozvíjet jejich senzomotorické schopnosti. Škola dostala dvě sady v ceně zhruba 15 tisíc korun, které obsahují nejen roboty, ale i doplňkové komponenty jako xylofon, hrablo, nástavec na smartphone a další,” přiblížila náměstkyně Eva Herinková.

Pro žáky druhého stupně jsou určeni roboti Lego EV3. I v tomto případě škola obdržela dvě sady v celkové hodnotě 22 tisíc korun. „Základním prvkem soupravy je inteligentní EV3 kostka neboli malý autonomní počítač, který dokáže řídit výstupy na základě analýzy dat ze vstupních čidel, například ultrazvukový, světelný a barevný senzor, gyroskop a podobně,” vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně. Žáci školy se při výuce seznámí i s dalšími moderními technologiemi jako například s 3D tiskárnou nebo s populárními létajícími drony.

Od svého zřizovatele také získala škola do zápůjčky vybavení nazvané Pasco pro výuku přírodních věd. Jedná se o software a senzory pro měření, a to například pohybu nebo síly, dále teplotní sondy a sadu senzorů pro využití převážně ve fyzice. Vybavení na podporu přírodovědných předmětů stálo zhruba 50 tisíc korun.

Do prvních tříd na 26 základních školách zřizovaných městem Plzeň nastoupilo zhruba 1800 prvňáčků. Pro nové žáky se otevřelo 79 tříd. To je přibližně stejně jako vloni, kdy se začal na plzeňských základních školách projevovat demografický nárůst počtu dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám