Hlavní obsah

S méně známými aktivitami Tomáše Bati seznámila přednáška

Novinky, Jitka Zvolská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přednáška historika PhDr. Zdeňka Pokludy pohovořila o Tomáši Baťovi a jeho méně známých aktivitách, jako je např. služba ve veřejné správě a vize rozvoje zlínského regionu.

Foto: Gabriela Culík Končitíková

Ing. Pavel Velev, ředitel NTB, uvítal návštěvníky přednášky

Článek

Ve čtvrtek 23. března pořádala Nadace Tomáše Bati přednášku PhDr. Zdeňka Pokludy Baťa slouží Zlínsku - energie, emoce a peníze

Historik PhDr. Zdeněk Pokluda zde přiblížil téměř neznámé aktivity představitelů firmy Baťa ve veřejné správě:  

- podnikatel Tomáš Baťa jako starosta průmyslového a zahradního města Zlína

- jak se utvářela aglomerace Zlín – Otrokovice – Napajedla

- jak se formoval zlínský region

- představitelé firmy Baťa ve veřejných funkcích – starostové, ministři

Kořeny zlínského regionu, tak jak ho známe dnes, sahají do období na přelomu 20. a 30. let minulého století. Také v dnešní době můžeme nalézt v činnosti významných baťovců  inspiraci pro veřejnou správu, vzdělávání a další odvětví z období, kdy zde působil Tomáš Baťa, od jehož úmrtí uplyne letos 85 let.

Přednáška se uskutečnila ve zlínské vile, kterou v roce 1912 dal Tomáš Baťa postavit pro svoji budoucí rodinu a zbudila velký zájem veřejnosti. Účastníci se např. dozvěděli, že Baťa byl 24 let členem zastupitelstva města Zlína a 9 let starostou města Zlín. Mimo jiné reformoval veřejné školství a stejně tak reformoval soustavu místních daní. Zavedl přehledné městské účetnictví.

A hlavně začal budovat Zlín, jako stotisícové zahradní město, které žije z odkazu Tomáše Bati dodnes. Zajímavá byla rovněž informace, jakými způsoby Baťa na vládě vymáhal komunikační a vodohospodářské projekty.

Energii v práci Tomáše Bati, podle slov přednášejícího, nejlépe ilustruje Bugatti step Jaroslava Ježka. Skladbu zahrál David Holík.  

Se stejným tématem seznámí PhDr. Pokluda pracovníky zlínské veřejné správy a podnikatelského sektoru na setkání 4. dubna ve vile Tomáše Bati od 18:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám