Hlavní obsah

Rýmařovští školáci patří k nejlepším sběračům v plastožroutí soutěži

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé jaro Miroslav Mikeska, školník Základní školy v Rýmařově, naplní dodávku pytli s PET víčky a dopraví je do 40 kilometrů vzdáleného Vrbna pod Pradědem. V tamějším závodě Jelínek-Trading zaměstnanci vršky podrtí a vyrábějí z nich zahradní kompostéry.

Foto: Markéta Míčková

PET víčka nasbíraná žáky prvního stupně se před odvozem k recyklaci skladují v pytlích.

Článek

„Žáci z Rýmařova patří řadu let k nejpilnějším sběračům v rámci soutěže Nakrmte Plastožrouta, kterou již sedmým rokem v naší firmě pořádáme,“ uvedla Adéla Tomšů z marketingového týmu Jelínek-Trading. „Doposud jsme dětem z Rýmařova za odevzdaná víčka zaplatili celkem 21 306 korun,“ ocenila píli kolektivu z Jeseníků Adéla Tomšů.

Loni školáci odevzdali do plastožroutí soutěže 718 kilogramů PET víček. Kolik jich bude letos? „To zatím nevíme, ještě stále sbíráme, protože uzávěrka je až koncem května 2018. Na prvním stupni průběžně skladujeme vršky v pytlích v šatně a na druhém stupni v krabicích v kabinetě. Jednou ročně je pak odvážíme do Vrbna pod Pradědem,“ uvedla učitelka Markéta Mičková, která je zároveň sběrovou referentkou na základní škole se 650 žáky.

Nákup pomůcek pro výtvarnou výchovu

Za získané finanční prostředky ze sběru víček škola nakupuje pastelky, barvy, výkresy, lepidla, provázky a další pomůcky pro výuku výtvarné výchovy. „Pro rodiče je to výhoda. Vždyť každoročně v září ušetří několik set korun, obzvláště mají-li doma školáků několik,“ uvedla Kristýna Baranová, maminka devítileté Rozálie a čtrnáctiletého Jana.

Pomůcky do výtvarky rýmařovská základní škola nakupuje i za peníze z dalších sběrových aktivit. Jen za minulé pololetí děti za pomoci svých rodičů a dalších rodinných příslušníků odevzdaly k recyklaci 15,46 tun papíru. Rovněž sbírají použité baterie, mandarinkovou, pomerančovou a citronovou kúru a na podzim pak kaštany pro myslivecké sdružení v Sobotíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám