Hlavní obsah

Ruina věhlasného Nimroda je prý místem paranormálna, duchové by v nepořádku uhynuli

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O rozvalině bývalé věhlasné kavárny Nimrod nad Mariánskými Lázněmi kolují divoké příběhy jako o místě výskytu paranormálních jevů. Dnes je tu jen abnormální zmar, rozvalina, vnitřek totálně zničený, po okolí neuvěřitelný nepořádek. V podzimní mlze místo opravdu hororové, tady strašit určitě musí.

Foto: Vratislav Konečný

Ruiny věhlasného Nimrodu

Článek

Restaurace pro zámožné

Nedaleko odtud leží místo zvané Strážiště, neboli Ringval, stával tu hrádek strážící obchodní cestu do Chebu. První stavba, na místě, kde stojí Nimrod, stála již v roce 1905. Nechala ji zbudovat Luise Utchigová na lesní mýtině, slavnostní otevření se konalo 28. dubna 1907.

Roku 1910 ji přebudovali na výletní kavárnu. Majitel přivážel bohatou klientelu z Mariánských Lázní vlastním autobusem, restaurace měla i střelnici na asfaltové holuby. Posléze k Nimrodu jezdila i městská doprava. Jezdilo se i na taneční matiné a různé akce, kterých tu bylo nepočítaně.

Jedním z prvních návštěvníků byl anglický král Eduard VII., do lázní rád jezdil, jeho socha stojí v centru města. V roce 1937 navštívil Nimroda i prezident Edvard Beneš s chotí Hanou. Jestli již v té době v objektu strašilo, není známo.

Světýlka, zvuky, změna teploty

Řada hostů si prý stěžovala, že mají pocit, jako by nebyli v pokoji sami, měli mít sluchové i vizuální halucinace, tajemné zvuky, náhle se zjevující světla i mimo hotel, výkyvy teplot.

Záhadologové a lovci paranormálních jevů tvrdí, že je to místo plné paranormálna. Duchové by ale na tak nehostinném místě přišli k újmě. Minimálně by vyzkratovali, nebo ztratili signál. Ale někteří současní návštěvníci stále tvrdí, že se necítí dobře, že mají podivný pocit. V tom nepořádku je to pochopitelné. 

Lazaret pro frontové vojáky

Za války se do Nimrodu nastěhovali ranění němečtí vojáci, zotavovali se před návratem na frontu, staraly se o ně řádové sestry.

V polovině 50. let se Nimrod přeměnil na dětskou ozdravovnu, pojmenovali ji po sovětském maršálovi Žukovovi.

Vojenský újezd za rohem

Po válce byli, jako z jiných oblastí, i ze Slavkovského lesa odsunuti Němci, zůstalo jen málo z nich, o nichž se vědělo, že jsou antifašisti.

Po roce se oblast stala vojenským újezdem, v obci Literbachy/Čistá se točil instruktážní film o ničení obce dělostřelectvem. Zničeny byly Chalupy, Vranov a další obce. Po nějaké době se přišlo na to, že v oblasti jsou naleziště uranu, armáda se přestěhovala na Doupov, byly otevřeny doly.

Dětská rekreace, dopraváci a konec patří soukromníkovi

Zpět k Nimrodu. Po ozdravovně přišla rekreace Dopravního podniku hlavního města Prahy, to byl objekt ještě v pořádku, vše se změnilo po revoluci v roce 1989, na to doplatilo mnoho objektů v kraji. Přešel do soukromého vlastnictví, ale jeho sláva již byla za zenitem.

Provozoval se jako penzion a restaurace, ta skončila provoz v roce 2003. Nakonec přestal poskytovat služby i jako ubytovací zařízení, od roku 2006 byl zavřen. Poté ho, prý hluboko pod cenou, koupil současný vlastník, který ho nechal zchátrat, zdemolovat. Sklepy jsou zavalené odpadem, ten se válí i po okolí, vevnitř je nepopsatelný nepořádek.

Jít sem hledat záhady a mystiku, na to musíte mít silný žaludek.

Reklama

Výběr článků

Načítám