Hlavní obsah

Rudé moře na Sinaji - podmořský ráj pro zkušené i začátečníky

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za pouhé čtyři hodiny letu z Prahy se milovníci podmořského života dostanou do vysněné vodní říše plné fascinujících barev, rozmanitých tvarů a kypícího života nespočtu rozmanitých organismů.

Foto: Petr Hejna
Článek

Sinajský poloostrov, vklíněný mezi Afriku a Asii, oblévají zálivy Rudého moře - ze západu je to Suezský průliv, z východu Akabský záliv, přes který je dobře vidět pobřeží Saúdské Arábie, která tvoří většinu protilehlého břehu. Právě tato část poloostrova kolem středisek Dahab a Sharm el Sheikh je ideálním východiskem pro poznávání světa ticha a barev pod mořskou hladinou.

Okolí Dahabu je plné zajímavých a vyhledávaných lokalit jak pro potápěče, tak pro obyčejné turisty s běžnou výbavou na šnorchlování. Běžné je, že přímo u hotelové pláže se po prvním ponoru otevře návštěvníkovi nečekaný pohled, jaký dříve znal leda tak z dokumentárních přírodopisných filmů.

Nespočet korálů přitahuje rozličné druhy ryb, a tak se útesy hemží pomci, klipkami, ježíky, ostenci, kněžíky, sapíny a sapínky, kanici, bradáči, čtverzubci, jehlicemi, bodloky a spoustou dalších z více než 1200 druhů ryb, obývajících Rudé moře. Zahlédnout lze perutýny, chobotnici, murénu, a při troše štěstí a trpělivosti i karetu. Modravé zévy šupinaté jen doplňují pestrou paletu korálového útesu.

Severně od Dahabu se nachází pro zkušené potápěče atraktivní proláklina Blue Hole, Canyon, nebo Ras Abu Halum, přímo v Dahabu lze prozkoumat Lighthouse a navazující Eel Garden. Jižně, v těsném okolí zhruba 7 km vzdáleného Happy Life Village, pak jsou po břehu šnorchlařům snadno dostupné lokality Moray Garden, Three Pools, Golden Blocks a rovněž potápěče uchvacující vzdálenější korálové zahrady Gabr el Bint, přístupné lodí nebo na velbloudech.

Městečko Dahab je plně k dispozici těm, kdo si potřebují i základní výbavu k potápění obstarat na místě, stejně jako potápěčská centra poskytují technické zázemí milovníkům hloubkových ponorů i umožňují výcvik naprostým začátečníkům. Navíc v centru na Lighthouse a Planet Divers není problém domluvit se česky a získat zkušeného instruktora z naší vlasti.

Jedno z nejteplejších a nejprůzračnějších světových moří je vnímáno jako Evropě blízký výběžek Indického oceánu. I nepotápěčům nabízí barvité východy slunce nad horizontem Saúdské Arábie a barvy západu, korespondující se štíty Sinajského pohoří.

Nicméně hlavní devizou a magnetem jsou právě korálové útesy, jejichž délka podél celého egyptského pobřeží čítá zhruba 2000 kilometrů. Tento zázrak přírody má celosvětově takřka na kahánku, kvůli globálnímu oteplování planety a tím i moří. Prognózy vědců předpokládají do dvaceti let úbytek korálů v katastrofické ztrátě 70 procent.

Kromě vlivů klimatu a okyselování je nepřítelem agresor hvězdice trnitá a pak samozřejmě „pán tvorstva“ člověk. Proto je žádoucí oné křehké krásy se nedotýkat, nešlapat po ní a naivně se nedomnívat, že kousek usmrcené přírody je cennějším suvenýrem, než vzpomínka nebo obrazový dokument. Pamatují na to i egyptské zákony a vývoz jakéhokoliv kousku korálu či mušle je přísně zakázán a pokutován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám