Hlavní obsah

Rozsvícený památný buk v oboře Hvězda je raritou

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do Tří králů je vždy po setmění osvícen památný buk. Za tímto jedinečným zážitkem je možné se vypravit do obory Hvězda, která leží na Praze 6.

Foto: Aleš Rudl

Památný buk lesní v oboře Hvězda v noci, kdy je krásně osvícený

Článek

Do královské obory v Liboci, která byla založena Ferdinandem I. v roce 1534 a dnes má téměř 87 hektarů, se můžete vypravit i v noci. Po setmění tam na vás čeká hned několik nezapomenutelných zážitků.

Od konečné tramvají na Petřinách, kam jedou linky č. 1, 2 a 18 nebo autobusy č. 179, 184 a 191, se vydáme ulicí U Hvězdy směrem k Libocké bráně. Tou vkročíme do známé obory, která je v sousedství Bílé hory, kde se odehrála v roce 1620 významná bitva. 

Za branou jdeme vpravo a proti sobě vidíme skupinu pěti památných jírovců maďalů, které jsou zajímavé tím, že byly vysazeny těsně u sebe. Za nimi už krásně prosvítá rozsvícený památný buk. Ještě než k němu dojdeme, můžeme si povšimnout po pravé straně památného dubu zimního, s pěkně formovanou korunu. 

Daleko nápadnější je však za tmy rozsvícený památný buk lesní, který zde tvoří nepřehlédnutelnou dominantu. Na jeho větvích v celé koruně je navěšeno mnoho žároviček, kterými je nádherně osvícen. Rozložitá koruna stromu sahá až do výšky 33 metrů a obvod dlouhého a rovného kmene činí 385 centimetrů. Za památný strom byl vyhlášen v roce 2002 vzhledem ke své mohutnosti a vzrůstu. Také připomíná tradiční skladbu původně lovné obory. Osvícení zajistil odbor ochrany prostředí pražského magistrátu.     

Budeme-li pokračovat dále po hlavní cestě, která je lemována lipovou alejí, dojdeme k letohrádku Hvězda. Jeho výstavba začala v roce 1555 na půdorysu šesticípé hvězdy. Uvnitř je vyzdoben jemnou štukaturou, která je považována za jednu z nejkrásnějších ve střední Evropě. I letohrádek je v noci pěkně nasvícen a může působit až mystickým dojmem. 

Po prohlédnutí stavby se můžeme vracet stejnou cestou zpět. K tramvaji to je něco málo přes kilometr. Další informace jsou na webových stránkách věnovaných památným stromům v Praze – www.prazskestromy.cz.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám