Hlavní obsah

Rozhledny Lašské brány

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vrchol a ještě výš. Tak tento sen nám splní rozhledny a v Lašské bráně najdete hned tři. Jsou odlišné minulostí i vzhledem, a přesto mají jedno společné, umožní nám vidět dále a více.

Foto: Dušan Jurek

Štramberská trůba, pohled z Bílé hory

Článek

Štramberská trůba

Najdeme ji na Zámeckém vrchu nad štramberským náměstím.

Byla součástí hradu Štramberk založeného moravským markrabětem Janem Jindřichem v polovině 14. století. Kruhovitá, čtyřicet metrů vysoká věž je spolu s částmi hradebních zdí jediné pozůstatky po zdejším hradu zanechala.

Na rozhlednu byla přeměněna v 19. století díky místní pobočce klubu českých turistů, a především velkého propagátora místního regionu Dr. Adolfa Hrstky. V období oprav a přestaveb dostala kuželovitou střechu a v nejvyšším patře byla obehnána krytým dřevěným ochozem s vyhlídkou na vrcholy Beskyd, Oderské vrchy, Jeseníky a samozřejmě Lašskou bránu.

Je přístupná celoročně a v turistické chatě pojmenované po Adolfu Hrstkovi se postarají o vaše občerstvení před nebo po výstupu k výšinám.

Rozhledna na Bílé hoře

Myšlenka na rozhlednu na Bílé hoře pochází rovněž od Adolfa Hrstky. K samotné stavbě však došlo až v našem století. Od 28. dubna 2000 je 43 m vysoká věž otevřena veřejnosti. Autorem architektonického návrhu je ing. arch. Milan Šmíd, svým vzhledem nese rozhledna symboliku šroubovice DNA.

Přístupna je od května do října každý den mimo pondělky.

Bezručova vyhlídka

Dřevěná, 12,9 m vysoká rozhledna stojící na kopci - 461 m n.m. - pod vrchem Pískovna. Z našich tří rozhleden je nejmladší. Byla postavena v roce 2012 a po vystoupání do nejvyššího patra - celkem jsou čtyři - se otevře pohled na město Kopřivnici, protilehlý vrchol Bílé hory nebo rovinu ubíhající přes město Příbor k Ostravě a dále k polské hranici. Návštěva této rozhledny lze spojit s okruhem naučné stezky vedoucí Motýlím údolím se studánkou věnovanou básníku Adolfu Jasníkovi (vlastním jménem Adolf Míček, 15. 2. 1888 - 5. 2. 1928).

Bezručova vyhlídka je přístupna celoročně a vstupné se zde neplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám