Hlavní obsah

Romantický hrad Gutštejn známe hlavně z pohádek

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejromantičtější zřícenina západních Čech je z důvodů rekonstrukce uzavřená, přesto se na ni návštěvníci jezdí dívat. Gotický, původně bezvěžový hrad Gutštejn nad potokem Hadovka, patřil rodu Hroznatů. Ve filmové pohádce Z pekla štěstí 2 náležel králi Brambasovi. Proto ho máme v povědomí.

Foto: Vratislav Konečný

Zdáli věž působí jako kulatá, ale je jen zaoblená

Článek

Na to, že nám tu pustne od roku 1566, to s ním ještě nevypadá tak nejhůř. Hrad vznikl na přelomu 13. a 14. století, zakladatelům patřil po celou dobu, nedobyli ho ani roku 1422 husité, nechali ho být, okolní kláštery drancovali daleko snadněji a s tučnou kořistí. Hrad Hroznatové stále modernizovali, obranná věž ztratila svůj účel, ale začala působit jako estetický prvek.

Taky zbourat si něco, co první padne příchozímu do oka, by byla hloupost, to bychom tu měli jen hromadu opracovaných šutrů na hromadě  neopracovaných. Hrad je vystavěn na mohutném skalním ostrohu. Jenže ostroh se ukázal být nekvalitním, muselo se často přestavovat. Nakonec Gutštejn s několika vesnicemi prodal pan Viktorín s trojími jeleními parohy ve znaku majiteli nedalekých Bezdružic. Velkostatek byl výnosný, ale o hrad už nebyl zájem, tak upadl v postupné ruinování.

Většinou se přichází či na bicyklech přijíždí ke Gutštejnu od dvora Daňkov. Kdysi nádherná výstavná stavba, s níž měl význačný francouzský architekt Francois Verly velkolepé plány. Na plánech z roku 1820 je vyobrazen dvoupatrový zámeček na půdorysu písmene V. Verly chtěl změnit i údolí Hadovky, ale zůstalo jen u plánu.

U Daňkova se můžete občerstvit, stánek tu nabízí základ jídla i pití. Nádherné solitérní borovice a dubiska v ohradě po levé straně připomínají chov daňků, místo od nich nese pojmenování. Prý tu byly stovky kapitálních kusů. Dvůr byl po zániku Gutštejna správním statkem celého panství, nynější podobu získal v 19. století. Budova s věžičkou, opadanou omítkou a rozbitými okny skýtá tristní pohled na minulé hospodaření.

Zůstane romantickou kulisou pro další generace

Gutštejn není nikterak rozsáhlý, kromě věže, z níž chtěli v minulém století trempové udělat rozhlednu (ještě nedávno tu byly zbytky žebříků) narazíte na zbytek paláce a hradeb.

Věž má zaoblená nároží, dole je široká asi 6 metrů. Najdete tu i zbytky dvou paláců, v jižním je jakási pozoruhodnost, milovníky historie těšící, obyčejnému návštěvníku unikne. Části sedátek, sedilí, u dvou oken jsou různě vysoko. Naznačuje to, že v paláci byly dvě  místnosti nestejně vysoko. Co si s informací počnete, je na vás.

Studnu hrad neměl, na přístupové  cestě je ve skále vyrubána cisterna. V hradbách pár úzkých střílen, ve skále náznak štoly. Koncem minulého století se uvažovalo o  rekonstrukci ve velkém rozsahu, měl tu  být i průvodce. Nakonec tu ve větším počtu pobyli jen na pár dnů filmaři, hrad je přímo pohádkově pohádkový. Točila se tu také pohádka O uloupené divožence.

Gutštejn zůstane "zakonzervován", aby se zachoval pro další generace, a třeba se nám zase připomene v nějaké pohádce.

Ceduli se zákazem vstupu do hradu kvůli rekonstrukci prý, podle dobře informovaných oficiálních míst, opomenuli sundat, zrovna jako odstranit informaci o uzavření na webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám