Hlavní obsah

Rohanský Sychrov je jedním z nejkrásnějších tuzemských romantických zámků

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Francie po revoluci, která smetla monarchii, a následných Napoleonových výbojích byla značně vyčerpaná. Kdo mohl, zmizel. To udělali i "princové z královské krve", jak zněl titul knížecího rodu Rohanů. Od Valdštejnů koupili zanedbaný Sychrov a neuvěřitelně ho zvelebili. Patří mezi nejhezčí zámky.

Foto: YanCelikovsky_

Sychrov interiér

Článek

Celoročně otevřený zámek je interiérově jedním z nejkrásnějších šlechtických sídel u nás. Je na rovni s lichtenštejnskou Lednicí nebo schwarzenberskou Hlubokou či harrachovským Hrádkem. 

Romantické novogotické sídlo francouzského typu najdeme nedaleko Turnova. Původně tu stál barokní zámek z konce 17. století, Valdštejnové ho využívali.  Sídlili zde správci jejich rozsáhlých majetků. Zámek zakoupil roku 1820 kníže Charles Alain Rohan, se svým synovcem Camilem od Ferdinanda z Valdštejna. 

Romantická přestavba

Nechali zanedbaný objekt přestavět a zařídit ho tak, že se o něj doslova perou filmaři. K zámku patří rozsáhlý park, míst k natáčení romantických scén jsou tu tisíce. První přestavba byla empírová, ale protože Rohanové měli dostek peněz, pokračovali dále. 

Musíme si uvědomit, že stavbou a zařízením dávala šlechta práci mnoha řemeslníkům, i statky musely prosperovat: to už nebylo žádné nevolnictví, nýbrž normální kapitalistický vztah. Práce - peníze. 

Řezbářská práce je od místního řemeslníka P. Buška, odvedl vynikajíci práci. 

Vstupní trakt není tak okázalý jako zadní, vedoucí do parku. Odtud se teprve zjeví krása rohanovského sídla. Vstup kamennou branou je doplněn po stranách hranolovitými věžemi. Zámek má dvě další, kulatou Bretaňskou a hranatou Rohanovskou. 

Interiér je vzdušný, prostory oplývají množstvím sbírek. Nejcennější je soubor francouzských portrétů tvořících Rohanskou galerii, největší mimo Francii. Mnoho exponátů tvoří sbírky skla a porcelánu.  

Sjížděla se sem smetánka

Rohanové na zámku hostili řadu významných osobností, mj. francouzského krále Karla X., pruského Viléma, rakouského císaře Františka Josefa I.

Za jednoho z Rohanů se tu vdávala Kateřina Zaháňská, paní kněžna, jak ji známe z Babičky Boženy Němcové. Po pěti letech, roku 1805, se už rozvedla. Celý život byla zamilovaná do kancléře C. Metternicha, ten si ji ale nevzal.

Rozsáhlý park

Park má rozlohu 26 hektarů, zdobí ho krom dřevin Oranžérie, Arturův hrad postavený na místě poustevny a řada drobných staveb.

Zahradník Vojtěch Mašek pracoval nejdřív pro Kinské, pak Chotky, nakonec skončil na Sychrově. V roce 1848 bojoval na barikádě v Praze. Z jeho exportní firmy v Turnově putovaly rostliny po celém světě.  

Filmařů ráj

Točila tu domácí i zahraniční produkce.  Seznam je dlouhý – zmíním Nesmrtelnou tetu, Nejkrásnější hádanku, Panství, Strašidlo cantervillské, Zlatovlásku, Radúze a Mahulenu, Sedm hladových, Kočičího prince. A také jeden díl Dějin kriminalistiky, Tmavomodrý svět…

Zámecké skladiště

Po válce se ze Sychrova se stal svozový objekt, sem se ukládaly věci z jiných zařízení. V květnu 1950 ho částečně zpřístupnili. S postupnou rekonstrukcí se začalo v 70. letech minulého století.

Na Sychrově se pořádá množství kulturních akcí. Např. skotské hry nebo Dvořákův Sychrov. Na návštěvu za A. Goeblem, Rohanovým tajemníkem, jezdil skladatel A. Dvořák. 

Reklama

Výběr článků

Načítám