Hlavní obsah

Robert Rohál připravuje putovní výstavu Věčné návraty, která odstartuje v březnu na Karlštejně

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Věčné návraty - tak pojmenoval Robert Rohál fotografickou výstavu, která bude letos k vidění na třech místech v Česku a jednom na Slovensku. Autor na ní představí jednak kolekci Romance o Krásce a Zvířeti, jednak cyklus La Divina, což budou romantické portréty mladé mezzosopranistky Lenky Čermákové.

Foto: Dana Ehlová

Robert Rohál s fotoobrazem z cyklu Romance o Krásce a Zvířeti.

Článek

„Původně jsem chtěl kolekci Romance o Krásce a Zvířeti už v závěru loňského roku vydražit ve prospěch charity,” říká Robert Rohál, „ale když se objevila možnost mít výstavu na hradě Karlštejn, tak jsem rozhodnutí změnil a celou dražbu posunul až na konec tohoto roku. Navíc se vyskytla možnost mít výstavu v zámku Nové Hrady u Litomyšle a ještě na dvou dalších místech. Bude to ve Zvolenu na Slovensku a na podzim v Dobrušce.”

Na otázku, proč tuto svou letošní putovní výstavu nazval Věčné návraty, říká, že se ve svých tématech vrací do oblastí, které má rád a na které si rád "posvítí" svým objektivem. Vždy ho prý vzrušovala pohádka Kráska a Zvíře, a tak si ji zinscenoval po svém s Petrem Gáborem a Karolínou Bubelovou. Návratem pro něj je i to, že do svých kolážovitě zpracovaných fotografií  dostane místa, jež má rád. V případě Romance o Krásce o Zvířeti to bylo snad sedm jeho oblíbených hradů a zámků.

„Podobně je tomu i v případě nové kolekce La Divina, kde je sice v hlavní roli Lenka Čermáková, sólistka košické opery, ale současně se na fotkách objeví romantická pozadí, což jsou místa a zákoutí, která se mi líbí a která mají zase připomenout Itálii, přičemž hlavním objektem bude samozřejmě půvabná mezzosopranistka Lenka Čermáková. Celá kolekce by měla být tak trochu jako realistický sen,” říká Robert Rohál.

Věčné návraty ale není jediný putovní projekt fotografa. V současné době mu běží v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě ještě výstava nazvaná Edith a Marlene očima Roberta Rohála, která bude v průběhu roku prezentována také v divadlech v Opavě, Šumperku a Olomouci.

Co se týče termínů výstavy Věčné návraty - černobílé fotografie Roberta Rohála, tak ta bude nejdřív k vidění na hradě Karlštejn (11. 3. - 15. 5.), v zámku Nové Hrady u Litomyšle (1. 6. - 31. 7.), ve výstavních prostorách Staré radnice ve Zvolenu (8. 8. - 2. 9.) a v listopadu bude prezentována  ve Společenském centru v Dobrušce.

„A to jsem si původně říkal, že dám letos tři výstavy a dost. Jenomže když jde o Karlštejn s báječným panem kastelánem Jaromírem Kubů, anebo o slovenský Zvolen, kde jsem poznal vstřícné lidi typu Róberta Vasila nebo Evy Ivanové, tak to pak do toho nelze nejít. A to ještě nemohu pominout sponzorský podíl holešovské firmy Satturn,” uzavřel Robert Rohál.

Reklama

Výběr článků

Načítám