Hlavní obsah

Requiem za prezidenta Havla vystřídala pocta

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco včera byla země, jak se v pohádkách píše, ještě zahalená černým flórem, dnes jako by zmizelo vše smutné. Smutná nálada byla pryč, na Kampě, ale hlavně na Karlově mostě, se zastavovaly stovky lidí, poslouchaly muzikanty, fotily se, povídaly si.

Foto: Vratislav Konečný

Lenonnova zeď - barevná skvrna, kdy symbol ztratil význam

Článek

Příjemné počasí vylákalo na procházku spousty lidí, cizinci obdivovali, jak to tu místy máme krásné, ono panoráma Hradčan není vše.

Je ostuda, když  vidíte řady otlučených domů třeba na Újezdě, posprejované fasády, oblepená nároží plakáty  a vývěskami. Ale přesto je tu prima, třebaže ze symbolu boje proti totalitě - Lenonnově zdi -  se stala velká barevná skvrna bez kontextu k událostem, jež se tu staly.  

Na mostě u Čertovky přibývá visacích zámků, ale také je už někdo nenechavý posprejoval. Kampa trochu připomínala happening, všude smích a davy lidí. Karlův most je jeden velký spektákl, a muzikanti, kteří tu hráli a lidé se u nich zastavovali, někteří i s náznakem tance, jako by s pozadím Pražského hradu vzdávali hold spiritu Prahy, možná i uvolněné náladě.

Byla to hommage, pocta, a každý věděl, komu ji vzdává. Blízkým, milým, nebo i jen tak. Usmívali se, přáli si a  vypadali aspoň chvíli všichni šťastní.

Jen pár plakátů, transparentů a místy ostrůvky svíček připomínaly včerejší rozlučku s občanem Havlem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám