Hlavní obsah

Repríza Verdiho opery Macbeth v režii Petra Gábora nabídne opět hvězdné obsazení

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Další reprízu dramatické Verdiho opery Macbeth uvede 20. února Státní opera v Banské Bystrici. V režii hostujícího Petra Gábora se v hlavních rolích objeví pěvecké hvězdy Evez Abdulla a Louise Hudson.

Foto: archiv SO Banská Bystrica

Slavní pěvci v hlavních rolích - Louise Hudson a Evez Abdulla.

Článek

Podle slovenského portálu Opera Slovakia se právě toto operní představení stalo třetí Nejlepší inscenací minulé sezóny.

Macbeth je v pořadí desátou Verdiho operou, v níž se poprvé ujal zhudebnit libreto podle Shakespearovy předlohy (premiéra se odehrála v roce 1847). Hudební skladatel Giuseppe Verdi vytvořil ve svém Macbethovi obraz zničujícího a ničitelskou páru: Macbeth a Lady Macbeth jsou dvě ubohé, odlidštěné bytosti, jejichž vztah osciluje mezi karikaturou manželství a nelítostným bojem o moc. Oba jsou však i krutými spiklenci chorobně toužícími po moci, posedlými spalující potřebou zaplnit čímkoliv pocit své prázdnoty a zbytečnosti.

Na operní inscenaci se vedle zkušeného režiséra Petra Gábora podílejí dirigent Marián Vach, scénograf Jaroslav Valek, kostýmní výtvarnice Katarína Holková, choreograf Jaroslav Moravčík a sbormistryně Iveta Popovičová. Spoluúčinkuje Orchestr, sbor a balet Státní opery Banská Bystrica.

Očekávaná repríza opery Macbeth nabídne hvězdné obsazení - postavu Macbetha ztvární Evez Abdulla j. h., v roli Lady Macbeth se představí Louise Hudson j. h., roli Banca zpívá David Szendiuch j. h., zatímco do postavy Macduffa se převtělí Stanislav Matis. Postavu Malcolma vytvoří Peter Schneider, dvorní dámu Lady Macbeth Dominika Stráňavská. j. h.

Velkou herecko-pěveckou příležitost dostaly v působivé inscenaci i členky operního sboru, což potvrzuje jedna z nich, mladá talentovaná pěvkyně Monika Kyšková.

„Velmi ráda zpívám Verdiho a mám radost, že i v tomto díle dopřál interpretům krásné a herecky zajímavé ženské sbory. Navíc mám možnost sejít se s pár skvělými lidmi. Patří k nim i Evez Abdulla nebo režisér Peter Gábor, na němž mi imponovalo především to, jak měl do detailu propojenou svoji koncepci s hudbou, což u činoherních režisérů nebývá zvykem,” uvedla.

Dramatická opera o čtyřech dějstvích, jejíž děj se odehrává v 11. století ve Skotsku, je uváděna v italském jazyce s použitím slovenských titulků. Začátek představení je stanoven na 18.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám