Hlavní obsah

Renata Stehlínová vystavuje svá patchworková díla v Kostelci nad Černými lesy

Novinky, Pavel Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z českých autorek děl tvořených technikou patchworku je Renata Stehlínová. O její práci vypovídá současná výstava v Muzeu hrnčířství v Kostelci nad Černými lesy.

Foto: Pavel Pávek

Výtvarnice Renata Stehlínová na vernisáži výstavy patchworku

Článek

Renata Stehlínová se s tímto druhem práce s textilem seznámila ve Francii, kde žila, a po návratu se mu věnuje s plným nasazením. V roce 2006 založila Bohemia Patchwork Klub, ve stejném roce zahajuje první mezinárodní festival Prague Patchwork Meeting.

Renata Stehlínová nepatří mezi autory ortodoxně respektující vžité pravidlo práce s opakováním geometrických tvarů, ale naopak se řadí mezi věčně hledající a s netradičními postupy i materiály pracujícími tvůrci. 

V současné době vystavuje více v zahraničí, za úspěšnou považuje sama účast v expozici s ostatními evropskými autorkami, která bude tři následující roky putovat Evropou. Výstava je vytvořena z nejúspěšnějších děl ve Francii vyhlášené soutěže na téma Jeden život.

Výtvarnice se na ní prezentuje dvěma díly, první je cosi jako koláž z jednotlivých etap života Václava Havla, ve druhé se vyznává ze vztahu k prarodičům a místu, kde v jejich někdejším domě dnes žije.

Výstava připravená v Muzeu hrnčířství v Kostelci nad Černými lesy je autorská a ukazuje celkový profil tvorby Renaty Stehlínové, připomíná, kde všude hledá inspiraci, co vše dokáže s jen zdánlivě jednoduchou technikou. Jen na zmíněná díla vzpomínající na Václava Havla nebo autorčiny předky diváci musí počkat, doma se objeví až po ukončení evropské akce Jeden život.

„Mám taková dvě přání, vlastně dva cíle. Ráda zájemce učím techniku patchworku, předávám jim to, co jsem sama pracně musela nastudovat, nějak získat. Jde mi také o co největší popularizaci krásné a zajímavé činnosti, o snahu vtáhnout do ní co nejvíce potencionálních autorů. Druhé přání je poněkud neskromné a o to větší. Ráda bych pomohla většímu prosazení této techniky. Jde mi o to, že jí považuji za samostatný umělecký obor, což ale nechápe většina muzeí nebo galerií; dívají se na nás s poněkud ironickým nadhledem. To ale platí jen v Čechách, pár kroků za hranicemi je již vše jinak,“ svěřila se Renata Stehlínová.

Expozici, která rozhodně nikoho z návštěvníků nezklame, můžete vidět do 1. prosince, kdy bude ve 14 hodin zakončena konferencí o patchworku a textilním umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám